Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Julafton brukar vara helig från träning”

Stig H Johansson om:  Hur många julaftnar han varit i stallet  Hur han firar julen  Julhälsningen till travfansen: ”Har en fantastisk sport”

Stig H Johansson skickar en julhälsning till alla travfans   Stig H Johansson skickar en julhälsning till alla travfans Foto: Kanal 75

Mästertränaren Stig H Johansson skickar en varm julhälsning till alla travfans.

På julaftonens morgon tränar han sina hästar – på annandagen väntar V75-finaler.

– Julafton brukar vara helig från träning, men det finns undantag, säger Stig H Johansson till Trav365.

70-årige Stig H Johansson har varit i ett travstall de senaste 55 julaftnar, enligt egen utsago.

För Trav365 berättar Johansson om stallets rutiner i jul, hur han själv firar högtiden, vad han tror om sina starthästar i V75-finalerna på Solvalla på annandagen, och sedan skickar han en julhälsning till Sveriges travfans.

”Omöjligt svara på”

Hur många julaftnar har du jobbat i stallet Stig H?

– Oj, det är nog omöjligt att svara på. Men, jag har nog varit i något stall de senaste 55 åren på julafton, i princip hela tiden. Jag har i varje fall inte varit borta på någon resa över jul vad jag kan komma på.

Hur ser det ut för hästarna, brukar ni träna på julafton?

– Julafton brukar vara helig från träning, vi har personal som ser till att de får komma ut och sådär, men vi har några hästskötare som vill hem till familjerna över jul så därför brukar jul vara helig från träning, säger Stig H Johansson och fortsätter:

– Men, det finns undantag. Vi ska köra lite fort med några hästar som startar på V75 på lördag på julafton, det känns som vi måste träna dem och det blir så när det är trav på annandagen.

Stigs julhälsning

Hur är det med hästarna, får de något extra på julafton?

– Nej, tvärt om faktiskt. De får lite mindre, för man är rädd om de äter samma mängd kraftfoder när de tar det lite lugnare så finns det risker med båge magen och muskulaturen.

Du brukar läsa dikten tomten i tv, vad är din julhälsning till alla travfans?

– Det är väldigt många som tycker om den här branschen som jag är i, och många med mig. Jag kan lämna en hälsning till hela trav-Sverige, och hoppas vi får ett gott nytt år, framför allt. Det är det vi ser fram emot, att det ska ljusna lite grann. Inte den sportsliga sidan, den kan inte bli mycket bättre för vi har fantastisk sport, men det vi vill är mer möjligheter för våra kunder, bland annat hästägarna.

Vad gör du själv på julafton, förutom att vara i stallet?

– Vi har julafton hemma hos oss med släkt och vänner, det blir fulla stugan och det är trevligt när många samlas.

Läs nedan vad Stig H tror om sina V75-chanser på annandagen