Aftonbladet
Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Fernlund: ”Jag är imponerad”

Han hade fyra storfavoriter.

Brände med tre – vann med en.

Robert Bergh hade en halvtuff dag på före detta hemmabanan.

När Robert Bergh valde att lämna Sundsvall och Bergsåker blev det stora rubriker. Åbytravet gick in med ett stort ekonomiskt stöd, och gjorde flytten möjlig för en av landets bästa och största travstjärnor. Nu står Bergh med två gårdar – en i Sundsvall och en i Göteborg.

Han har haft ett tufft år bakom sig, med svårigheter på det personliga planet och hästarna har dessutom inte riktigt presterat som han önskat.

Under lördagen reste han tillbaka till Bergsåker och blev spelad till favorit med fyra av sina hästar på V75. Aileron, Nahar och Digital Archive brände – men Angel Rain levererade som den tuffa brud hon är. I det loppet visade Bergh varför han är en av landets skickligaste vad det gäller att köra häst. Hästen var mycket besvärlig innan loppet, och tog bland annat till galopp i en ogiltig start men med kyla och finess lyckades häst och kusk ta sig iväg i rätt gångart – och vann sedan loppet med lätthet. Över upploppet utmanade sonen Nicklas Westerholm, men kunde inte hota. Westerholm, som går från klarhet till klarhet, tog istället hem V75-5 med Lövdala Principito som fixade en välförtjänt seger.

Westerholm har inlett året i urstark stil, och har blivit populär bland hästägarna. Det finns ont om lovande travtränare, men han är just nu den största talangen trav-Sverige har och det här är förmodligen bara början på framgångarna. Jag är imponerad. 

”Klen klass”

I det loppet Nahar brände vann Västerbo Loveboat, som hittat toppformen. Utan att vara alltför elak kan gulddivisionen kallas Pensionärernas Riksorganisation, då snittåldern är väldigt hög och hästarna gjort massor av starter. Jag har varit inne på det förut, och påpekar det återigen. Kan vi inte göra lite mer sexiga lopp, framförallt på vintern? Istället för klen klass på högsta divisionen kan vi väl köra spännande lopp där de bästa hästarna står på tillägg – och ska jaga på de med mindre pengar på kontot. Jag tror både sporten och spelet skulle tjäna på det. Spekulationerna skulle bli fler, skrällarna skulle bli fler och allt skulle bli roligare. Ett önskemål från min sida.

”Nu kör vi”

Till sist: Söndag, är det V75 på Solvalla och Prix d’Amérique på Vincennes travbana i Paris. En av årets hetaste travdagar, och för mig så vore det en överraskning om Bold Eagle förlorar världens tuffaste travlopp. Han har visat mest – och spurten han har är sagolik.

Min kollega i tv, före detta NHL-stjärnan Kristian Huselius, hade dock en annan syn på det hela.

I fredags sa han: ”Hur ska Lionel förlora”?

Vi får se ett bländande lopp. Låt bäste häst, kusk och tränare vinna. Nu kör vi.

Patrik Fernlund