Aftonbladet
Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Trav 365 / V75

Tillbaka på V75 – då hyllades Faksen

”Han ser ut att få ett fint år”

GLÖDHETT KALLBLOD Järvsöfaks och kusken Jan-Olov Persson tog en ny seger på V75. GLÖDHETT KALLBLOD Järvsöfaks och kusken Jan-Olov Persson tog en ny seger på V75. Foto: KANAL75

Förra söndagen var Järvsöfaks med på en pimpelfisketävling hemma i Hälsingland.

I fredags var kallblodet ute och hälsade på folk på torget i Eskilstuna.

I går gjorde han årets första start på V75 och vann.

Järvsöfaks är en folkhjälte.

Segern i Eskilstuna i går var hans 35:e på V75 – bäst genom tiderna.

Hästen var streckad på 89 procent av kupongerna. Vid målgången fick han ta emot dagens största jubel.

–?Järvsöfaks är fantastisk. Han ser ut att få ett nytt fint år som tolvåring, säger nästan lika populära tränaren och kusken Jan-Olov Persson.

”Tar i allt vad han kan”

Det blev en duell med norske Moe Odin. Järvsöfaks såg slagen ut i sista kurvan, men in på upploppet var svensken till slut starkast.

–?Vi hängde inte med ett tag. Men Järvsöfaks vet var mållinjen ligger, när han ser den tar han i allt vad han kan, säger Jan-Olov Persson.

Segern var nummer 134 i karriären. Den nionde i rad. Den tredje på tre försök i år.

Dessutom blev Järvsöfaks fjortonfaldig miljonär på triumfen.

Inte sedan Legolas dagar har någon häst varit så känd och populär.

Order by Fax imponerade

Jan-Olov Persson bjuder gärna på sig själv och Järvsöfaks – på pimpelfisketävling i Hälsingland, på torget i Eskilstuna och i hemmet på gården.

–?Järvsöfaks gillar folk. Alla som vill får komma och hälsa på hemma. Han har blivit den största turistattraktionen i Hudiksvall och han gillar att bli fotograferad, säger Jan-Olov Persson.

I gårdagens kval till Olympiatravet kom Per Lennartssons Order by Fax hem från kontinenten och imponerade genom att vinna i sin första start i guldivisionen. Goops norske nyförvärv Thai Tanic var tvåa och tog också en plats i finalen den 22 april.

Mattias Karlsson

Här är hästar som vunnit travpublikens hjärtan

Legolas

Thomas Nilssons häst med de snälla ögonen vann inte de allra största loppen, men alla segrar på 80-talets V65 gjorde honom till folkets älsklingshäst och skapade travhysteri. Legolas var för skör för att tränas, men hade en enorm vilja. ATG betalade all hans mat till han gick bort.

Ego Boy

Kulthäst från Dalarna som tog travsporten in i folkhemmet. Ego Boy och Ingemar Olofsson vann Elitloppet 1973 efter ett skiljeheat mot amerikanske Flower Child. Året efter avled Ego Boy tragiskt.

Copiad

Värmlands stolthet. Färjestadhästen. Copiad och Erik Berglöf vann två klassiska Elitloppet 1994 och 1995 – det första mot Pine Chip och det andra mot Zoogin. Älskade att leka med en fotboll.

Fridhems Ambra

100 starter och 50 segrar, sprang in 12 miljoner. Fridhems Ambra vann inte de allra största loppen på 90-talet, men blev populär eftersom stoet kom från ingenstans och tränades och ägdes i hela sitt liv av representanter för folket, familjen Ousbäck i västgötska Varnhem.