Aftonbladet
Dagens namn: Bartolomeus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Trav 365 / V75

Sportbladets V75-tips

Dags för Olympiatravskval: Beanie M.M. spikas

Wellino Boko (bilden) vann en Breeders Crown-semifinal i oktober 2008 men blev skadad och startade aldrig i finalen. Det såg ut som om karriären var över men han kom tillbaka och vann i sin comeback i juli 2009. Sedan … skadad igen. Den här gången var karriären över men Wellino Boko slutade aldrig att vara en snackhäst – hans tränare Stig H Johansson beklagade sig över att han aldrig skulle få  veta hur bra Wellino Boko egentligen kunnat bli.

Därför känns det väldigt kul att Wellino Boko – mot alla odds – gör comeback på lördag. Kretsen kring honom låter oförskämt nöjd vilket märks så man väljer att gå ut i direkt i uttagning till Olympiatravet – inget preparélopp här inte. Att Wellino Boko sedan möter en annan stjärna i dunkel form, Quarcio du Chene, gör inte loppet mindre intressant. Krydda med hemma­banas gullegris Acclaim och vi kan se fram emot något extra.

V75-1

Loppet

Om vi hade en krona för varje gång vi försökt ­fälla Baht Launcher … Men enough is enough.

Tipsettan

Vi tyckte inte att Baht Launcher var mycket att hänga i granen från början, även fast han radade upp segrarna. Han har dock utvecklats hela tiden och i de två senaste starterna har han verkligen sett fin ut. I och med att han nu dragit ett perfekt läge, som högst troligt innebär att han tar ledningen, bryr vi oss inte om att försöka fälla honom den här gången.

Motbuden

Tiffany Brodda är första motbudet, enbart tack vare spåret. Annars är ju hennes stallkamrat Steel Pepper den som normalt sett är värst emot.

Skrällbudet

Carambole P., om han får en vettig resa.

Spetsbudet

Baht Launcher lär flyga till ledningen.

! Statistik­vinnaren

Baht Launcher.

V75-2

Loppet

Vi jagar skräll – lär rensa bra om favoriten faller.

Tipsettan

Truly Devoted för­lorar bara på vingel.

Motbuden

Positioner avgör.

Skrällbudet

Oops D.K. är bra – satt fast senast.

Spetsbudet

Nr 2 eller 6, sedan kan nån annan överta.

! Statistik­vinnaren

Truly Devoted.

V75-3

Loppet

Wellino Bokos comeback är dagens höjdare.

Tipsettan

Det ska bli otroligt intressant att se vad Wellino Boko kan uträtta i sin comeback efter mer än ett och halvt års vila. En ”normal” häst hade aldrig fått tipset från ett åttondespår i hårt gäng efter så lång vila, men så är Wellino Boko heller ingen normal häst. Han sägs sköta träningen på bästa sätt och trots spåret är det faktiskt inte omöjligt att han kan få överta ledningen. Vi spekulerar i att Excallibur tar ledningen men att denne vill släppa. Det naturliga är i så fall att släppa till Wellino Boko, någon annan rygg borde inte ­Excalliburs kusk vara intresserad av.

Motbuden

Acclaim har ju blivit startsnabb på äldre dar men får alltså svårt att svara ut Excallibur. Om han kan tråckla sig ut i fritt läge innan ­Wellino Boko hinner fram till tätkänning kan Acclaim få överta. Men ett mer troligt scenario är att han får smyga med i ryggar och spurta – det är trots allt hans allra bästa gren. Quarcio du Chene är precis som Wellino Boko en undantagshäst, Men precis som för Wellino Boko har inte karriären gått på räls den senaste tiden. Ska därför bli mycket intressant att se vilken status Quarcio är i nu. Om han är i närheten av sin bästa form kan han krossa allt.

Skrällbudet

Timetosaygoodbye om ”de tre stora” sviker?

Spetsbudet

Nr 5 frontar, släpper. Till nr 8, eller 4 eller 6?

! Statistik­vinnaren

Wellino Boko.

V75-4

Loppet

Garderingslopp för den som har råd. Vi har det inte. Vår spik är överlägset bästa hästen.

Tipsettan

När det gäller grundkapacitet är ­ingen i det här loppet i närheten av att ­kunna matcha The Man. Det som oroar oss är att han över stressiga 1 640 meter kan få en alltför tung resa. Om det bara löser sig vettigt och The Man är som han ska, ja då vinner han detta.

Motbuden

På lägen och startsnabbhet är det i första hand Donald Duck Tooma och Super Cent. I år obesegrade Muscles Spirit måste också ­nämnas, även om bakspåret är ett stort minus.

Skrällbudet

Glöm inte bort kapabla Niagara F.H.

Spetsbudet

Super Cent håller ut Donald Duck Tooma?

! Statistik­vinnaren

The Man.

V75-5

Loppet

Här finns ett spikalternativ att bolla med.

Tipsettan

Grappa Akema kan få överta ledningen men kan vinna även bakifrån eller i dödens.

Motbuden

Staro Divine – kapabel men ej pålitlig.

Skrällbudet

Peya de Castella.

Spetsbudet

Nr 6. Nr 2 övertar?

! Statistik­vinnaren

Peya de Castella.

V75-6

Loppet

Finns det något som heter fjärde gången gillt? I så fall är det dags för Gigant Slugger nu.

Tipsettan

Vi, som har trott på Gigant Slugger i alla hans tre tidigare V75-starter, tycker att han blivit åtminstone halvt bortkörd varje gång. Trots vassa avslutningar har det ­blivit för långt fram. Det är många formstarka konkurrenter han ska runda i ett jämnt lopp men det här känns ändå som en aningen enklare uppgift än de tidigare han haft på V75.

Motbuden

Claude du Nord var strålande senast. Är han lika bra igen kan han runda allt, men knappast som senast: den tunga vägen, lite hjälp kan han behöva. Pitch Command verkar urstark.

Skrällbudet

Calvados Crane har haft bra form länge.

Spetsbudet

Nummer 3, 4 eller 6. Nummer 6 offensivast?

! Statistik­vinnaren

Aggas Dyring.

V75-7

Loppet

Vidöppet var det här.

Tipsettan

Incredible Accent lär precis som i tidigare starter köras till ledningen och dra. Det kan ­hålla hela vägen men i och med att han kommit upp i klasserna är det inte lika lätt att dra motståndet sönder och samman. Dessutom är han inte, tycker vi, helt på topp.

Motbuden

Kapacitetsmässigt höjer sig Marshal Hack­stable, Felix Vingboons, Nelle Pelle och Beatasine. Men alla dessa har ju bakspår, därför garderar vi hårt. Jasper Lane exempelvis har toppform. Treecko är bra, när han är bra.

Skrällbudet

El Guerrouj var strålande bra näst senast.

Spetsbudet

Springspåren öppnar snabbt, sedan kommer Incredible Accent och övertar?

! Statistik­vinnaren

Beatasine.

Per Nicklasson