Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Söker nystart efter otursår

Turbo Viking ska lyfta Witasp

Foto: ALN

Familjen Witasp och Frick är starkt förknippade med Rättvikstravet. Leif Witasp driver sin verksamhet under samma tak som dottern Kajsa Frick. På papperet har de skilda rörelser och Kajsa Frick är egen professionell tränare. Hennes mamma är syster med Solvalla-tränaren Jim Frick och däri ligger släktskapet.

Rättvikstravet är en sommarbana som blommar upp framförallt till midsommar. Den högtiden är synonym med Dalarna och Rättvik firar den traditionsenligt med stortrav.

– Rättvik är en sommarbana och vi tävlar intensivt under juni, juli. Då är det alltid mycket folk på banan precis som när vi har V75. Det är den stora höjdpunkten här, säger Leif Witasp.

Dalmasen har varit tränare sedan 1980 och tagit fram flera stjärnor. På senare år minns man framförallt Carl Otto, Turbo Sund, Market Leader, Pershinette och Pink Lady.

– Första året jag var tränare vann jag midsommarloppet med Hasse Bunter. Det är en av mina roligaste segrar, även om jag senare har vunnit Oaks två gånger och Europa­derbyt.

Leif Witasp och Kajsa Frick har en komplett träningsanläggning en halvmil från Rättvikstravet. De har totalt 60 hästar i träning men fjol­året vill Witasp tala tyst om.

– Det vill jag glömma så fort som möjligt. Vi hade otur med hästar som blev skadade och dess­utom infektioner i stallarna. Det släppte först sista

månaden av fjolåret men som helhet var det ett mellanår.

– Vi har många fina unghästar i stallet som väntar på att få börja tävla. Nu är alla friska och jag hoppas och tror på en riktigt bra säsong i år i stället. Det ska bli spännande att följa Turbo Viking som vann fyra lopp och tjänade 400 000 kronor som tvååring. Han kan vara en stjärna i vardande, säger Leif Wit­asp.

Michael Carlsson

Senaste nytt