Aftonbladet
Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

AMBASSADÖREN

Trav-Sveriges affischnamn: ”På Solvalla finns de bästa hästarna”

Stig H Johansson med Victory Tilly.   Stig H Johansson med Victory Tilly. Foto: KANAL75

Solvalla är trav-Sveriges Mecka. Här finns de bästa hästarna och här är den hårdaste konkurrensen.

Stig H Johansson är svensk travsports främste utövare genom alla tider. Hans betydelse som ambassadör är ovärderlig.

Stig H har en sprängfylld meritlista både i Sverige och internationellt. Även ute i världen betraktas han som en av de största någonsin.

Sex elitloppssegrar, vinst i Prix d’Amerique och världsrekord med Victory Tilly på The Meadowlands i USA är bara ett fåtal av godbitarna.

Sitt första lopp på Solvalla körde Stig H 1966. Han slutade köra den 28 december 2005. Numera tränar han 150 hästar och Erik Adielsson är sedan tre år tillbaka förstekusk i stallet.

– Det fungerar bra och vi har ett fint samarbete. Jag känner inget som helst sug efter att köra längre. Det var planerat att jag skulle sluta när jag gjorde det och sedan har jag ställt in mig på att inte köra mer. Däremot kommer jag hålla på att träna hästar så länge jag får ha hälsan, säger Stig H Johansson.

På sin gård Stora Alby i Upplands-Väsby har stjärnhästarna trängts med varandra genom åren. I fjol sprang stallets hästar in drygt 30,3 miljoner kronor.

– Det var ett normalår för oss. Vi hade det lite svajigt under en period men kom igen starkt under hösten. Då vann vi flera stora lopp och körde in bra med pengar.

Stig H håller med om att konkurrensen på Solvalla är den tuffaste i landet.

– Sett till genomsnittet är konkurrensen tuffast på ”Valla”. Här finns de bästa hästarna och de högsta prispengarna, menar han.

Under 2009 hoppas Stig H på en fortsatt god utveckling för sitt stall och sina unghästar. Och det finns framförallt en topphäst som han hoppas lite extra på.

– Wellino Boko har visat att han är en riktigt bra häst. Han blev tvåa i Derbyt efter en strong insats men blev senare skadad under hösten. Jag hoppas att han blir okej igen för den hästen finns det stor potential i, säger Stig H.