Aftonbladet
Dagens namn: Henrietta, Henrika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

NHL-lirarna väljer Bergh

Stjärnornas bästa vän

Robert Bergh och Peter Forsberg.   Robert Bergh och Peter Forsberg. Foto: KANAL75

Robert Bergh är starkt förknippad med Bergsåker. Han har alltid varit en av banans största profiler och tagit fram många bra hästar. När Åke Svanstedt flyttade söderut tog han över tronen som nummer ett.

Bergh är en av landets främsta tränare och har vunnit mängder med stora årgångslopp med sina unghästar. Han är även känd för att han tränar flera hästar åt välkända ishockeystjärnor. Mest känd är Adrian Chip som delägs av Peter ”Foppa” Forsberg. Men även Henrik ”Zäta” Zetterberg och sambon Emma Andersson har två hästar hos Bergh.

– Det är kul att ha stora idrottsmän som hästägare. Det började med tvillingarna Sedin och Magnus Wernblom. Sedan kom Peter Forsberg in i bilden och han har ju varit lyckosam. Vi umgås även en del privat, säger Robert Bergh.

Höjd segerprocent

Bergh blev proffstränare 1995 och har hela tiden varit Bergsåker trogen. Han har byggt en stor gård utanför Sundsvall och har drygt 80 hästar i träning.

– Jag har en komplett anläggning men det känns aldrig som att det blir färdigt. Vi bygger hela tiden till och finjusterar. För ett par år sedan byggde vi om rakbanan och backen och då höjdes segerprocenten på hästarna direkt. Man får hela tiden vara lyhörd för förbättringar, menar han.

Bra år

Fjolåret var ännu en bra säsong för Bergsåkerstränaren – det näst bästa.

– Vi hade all time high med 17,6 miljoner inkört till stallet 2007. I fjol körde vi in nästan 15 miljoner och det är jag såklart nöjd med.

– Jag hoppas också att Bergsåker får beteckningen ”storbana” framöver. Det ska ju avgöras inom den närmaste tiden. Det vore väldigt värde­fullt för hästsporten i Norrland. Prispengarna skulle öka ytterligare och det blir bättre villkor för alla aktiva, säger Robert Bergh.