Aftonbladet
Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Helt perfekt”

Åke Svanstedt om flytten från Bergsåker till Axevalla

Foto: Kanal75

–Flytten till Axevalla är det bästa jag har gjort i min karriär.

Orden är Åke Svanstedts som för åtta år sedan lämnade Norrland och Bergsåker.

”Kung Åke” flyttade till Väst­götaslätten och har där format sitt framgångsrika imperium.

I dag är han ett av de största och mest respekterade namnen i hela travvärlden.

På den gigantiska anläggningen Bjertorp i Kvänum tränar han 180 hästar.

Svanstedt var framgångsrik redan på Bergsåker och flerfaldig champion. Trots det bröt han upp och sökte nya mål.

– Det är en helt annan marknad i den här delen av landet. Det finns betydligt fler hästägare som är villiga att satsa och det är högre prispengar. Sedan är klimatet bättre och vi har nära till flera banor. Rent geografiskt är det helt perfekt, säger Åke Svanstedt.

Stallets hästar springer in mellan 25 till 30 miljoner kronor varje år. Svanstedt är ständigt med och slåss i toppen av tränarligan och han är suverän champion hemma på Axevalla.

Svanstedt är känd som en kontroversiell man som går sina egna vägar. Men att han är en hästkarl ut i fingerspetsarna råder det inga tvivel om. I Norrland tränade han sina hästar i branta skogsbackar. När han kom till Bjertorp var det ont om backar på Västgötaslätten. Då hittade Svanstedt en ny metod och började köra sina hästar i en sandbana. Den här djupsandträningen har blivit ett framgångskoncept och finurlige Åke har hittat fördelarna med den.

Så det är inte undra på att familjen Svanstedt (hustru Margareta, och sönerna Anders och Rickard) trivs med livet som västgötar. Margareta och Anders jobbar dessutom i tränarrörelsen.

–??Det här är hemma för oss nu och vi trivs jättebra. Det är trevligt folk i bygden och vi har blivit väl bemötta hela tiden. Alla jobbar och är engagerade i sina företag, säger Svanstedt.

Hans två största stjärnor genom tiderna är Gidde Palema och Zoogin.

På senare år har han tagit fram elithästar som Torvald Palema, Adams Hall och Finders Keepers. Förra året blev de etta, tvåa och trea i finalen av Olympiatravet.