Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Han är Kalmartravets stora affischnamn

Fick sitt genombrott

Foto: ALN

Fredrik Persson var Kalmars stora affischnamn 2008. Han fick sitt genombrott som tränare och hade ett riktigt kanonår. Stallets hästar sprang in runt 3,5 miljoner kronor, och såväl segrar som inkörda pengar tredubblades gentemot tidigare år. Triumferna på V75 radades upp, främst genom stallets stjärna Tom Raider.

– Jag kan egentligen inte sätta fingret på något konkret varför det gick så bra. Men jag har blivit bättre som tränare och förfinat mitt koncept helt enkelt. Det handlar också mycket om självförtroende. Både när det gäller träning och löpkörning, säger Fredrik Persson.

– Tidigare gjorde jag upp träningsscheman som jag följde statiskt. Numera går jag mest på känslan hos hästarna och det är olika från individ till individ. Jag vågar göra lite mer än tidigare. När jag märker att det går bra så vågar jag lite till.

50 hästar

Fredrik Persson har sin gård i Fågelmara, cirka fem mil söder om Kalmar. Han har runt 50 hästar i träning och intresset för hans tjänster har vuxit i takt med framgångarna.

– Det ser väldigt bra ut på unghästsidan och jag har flera jättefina ett- och tvååringar. Dessa har jag inne på Kalmartravet där jag har ett nyrenoverat stall. Jag har även inrett ett hästägarerum med tv som hästägarna kan besöka och ta en kopp kaffe.

Efter framgångarna har även andra banor varit och ryckt i Persson. Det är främst Solvalla och Åby som har visat starkt intresse för att värva honom från Kalmar.

– Jag trivs bra som Kalmartränare och tycker att det är mer framåtanda i banans ledning än tidigare. Det behövs lite nytänkande och det tycker jag att de har. Men skulle däremot Kalmar bli säsongsbana och kanske bara få tolv tävlingsdagar per år, då måste jag göra något. Om så blir fallet blir jag tvungen att flytta, säger Fredrik Persson