Aftonbladet
Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Speed – med snäll träning

Eriksson bygger på hästarnas motivation

Foto: ALN

Håkan ”Hockey” Eriksson är sin hemmabanas största profil. Han har varit tränare sedan 1980 och tagit fram många bra hästar.

Den senast stora stjärnan är Acc­laim som har vunnit mängder av gulddivisionslopp och tillhör eliten. Den lille speedkulan har sprungit in 4,7 miljoner och är känd för att kunna avsluta ruggigt fort över ett upplopp. Hästen har även en egen fanclub som följer honom när han än startar.

Just speediga travare är något som har blivit ett kännetecken för Håkan Erikssons hästar.

– Jag tränar inte på något speciellt sätt men däremot försöker jag ofta att köra i ryggar så länge som möjligt. Jag försöker att köra snällt och bygga upp hästarnas motivation. Genom åren har jag tränat några elithästar som har varit extremt speediga, säger Håkan Eriksson och nämner bland annat järnladyn Landers Legend.

”Hockey” är flerfaldig champion på Sundbyholms-travet. Han har sin gård några mil utanför Eskilstuna där han har byggt upp en komplett träningsanläggning. Med 50-talet hästar i träning har han flera som tävlar framgångsrikt inom V75. Där finns bland andra Device, Casanova Chip och Decarone. I fjol sprang Håkan

Erikssons hästar in cirka 4,5 miljoner kronor.

– Jag ligger varje år mellan fyra och fem miljoner kronor inkört. Det är siffror jag är nöjd med och det ser ljust ut i stallet med flera fina unghästar, säger han.

– Jag trivs ypperligt som tränare i Eskilstuna och vi är centralt placerade med tio banor inom 20 mil.