Aftonbladet
Dagens namn: Henrietta, Henrika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Den vackraste banans stjärna

Horpestad: Norrmännen satsar hårt på mig

Foto: ALN

Årjäng anses av många vara Sveriges vackraste travbana. På kullarna runtomkring den pittoreska banan sitter folk med picknickkorgar och njuter av travsporten.

Årjäng är en sommarbana och höjdpunkten är storloppet Årjängs Stora Sprinterlopp. Det har sett många stora vinnare genom åren. Bredvid trav­banan finns dessutom nordiska trav­muséet. Ett modernt museum som tar dig med till hästens ursprung och vidare genom historien. Banan har fyra proffstränare och där är Tom Horpestad den stora profilen. Han tränade tidigare den tragiskt bortgångne Gazza Degato. Stjärnhästen vann Derbyt och sprang in 5,3 miljoner kronor för Horpestad.

Norrmannen Horpestad har varit proffstränare i Årjäng i elva år.

– Jag trivs bra här och det är mycket hästintresse i bygden. Men jag har fler kunder från Norge och norrmännen satsar hårt på mig. Det är bara tre mil till norska gränsen och jag tävlar mycket på både Momarken och Bjerke, säger Tom Horpestad.

Han har 45 hästar i träning och har de senaste åren kört in mellan fyra och fem miljoner kronor. I fjol blev dock siffrorna ”bara” 2,4 miljoner.

– Jag är inte helt nöjd med resultatet i fjol. Men vi hade ingen Gazza Degato i stallet och dessutom strulade det mycket för stallets stjärna Riva del Sole. Hon hade problem med sin hals och vi beslutade att hon skulle gå till avel i stället. Totalt sprang hon in 3,7 miljoner och vi har haft mycket glädje av henne.

– Det är bara att kämpa vidare och försöka plocka fram en ny stjärna. Det ser i alla fall väldigt ljust ut på unghästsidan, säger Tom Horpestad.