Aftonbladet
Dagens namn: Tryggve
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Förberedd på stenhårt jobb

Nybakade proffset Björn Karlsson

Foto: ALN

Björn Karlsson är nybakad proffstränare på Solänget. Han kvitterade ut licensen vid årsskiftet och tog över verksamheten från pappa Kenneth. 21-årige Björn har gått i sin pappas fotspår och synts en del i media. Han har bland varit med som en frisk fläkt i TV4:s Vinnare-program när Nordgubben har startat. Björns spontanitet och glädje har smittat av sig på tittarna. Nu tar han själv över ansvaret som tränare för stallets hästar.

– Jag har gått klart alla kurser på Wången och målsättningen har hela tiden varit att bli egen tränare. Men pappa och jag kommer fortsätta att jobba ihop precis som tidigare. Vi är ett familjeföretag där även mamma är verksam, säger Björn Karlsson.

Solänget har endast fyra professionella tränare. Björn Karlsson har hela tiden jobbat hos pappa Kenneth, med undantag för ett år då han arbetade hos Robert Bergh.

Team Karlsson hyr tio boxar på Solänget och har dessutom en gård någon mil utanför banan. Med ett litet material har de genom åren plockat fram flera riktigt bra hästar. Senast i raden är Nordgubben som har

varit ett stort affischnamn. Han är Sveriges näst bästa kallblod

efter Järvsöfaks och har sprungit in 5,3 miljoner kronor. Nordgubben har vunnit hela 72 lopp i karriären och går nu in på sin sista säsong då han är 15 år.

– Nordgubben har förstås betytt oerhört mycket för oss. Jag hoppas att det ska komma någon ny häst i hans kaliber framöver. Jag är väldigt resultatinriktad och det gäller att lyckas bra om man ska hålla på med det här. Det är en tuff bransch, speciellt för oss i Norrland och Solänget är säsongsbana och tävlar bara på sommaren.

– Jag har höga krav och tänker jobba stenhårt för att nå fortsatt fina framgångar. Det ska bli mycket spännande, säger Björn Karlsson.