Aftonbladet
Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Trav 365 / V86

Åby krönte en ny kung

Sportbladets Micke Nybrink: Vi fick se hästarna som ska ta över

Tronskifte är inte fel ord. Vi fick se hästarna som ska ta över.

Eller som kanske redan har gjort det?

Steinlager är norra Europas nya travkung.

Micke Nybrink
Micke Nybrink

Åby Stora Pris såg på förhand ut att bli en djävulsk batalj, alla mot alla, tio kanoner pepprar på varandra tills det klickar.

Nu blev det inte riktigt så. En häst var för lite för bra, hade ett skräddarsytt spår och den här gången fegade inte kusken ur.

Senast det begav sig, i Sundsvall Open Trot den 28 augusti, släppte ju Per Oleg Midfjeld ledningen med Steinlager, sa varsågod till Stig H och Victory Tilly och gav bort segern. Jag skrev så då, gjorde tummen ner för Midfjelds styrning och undrade om det inte var det sämsta vi sett i år.

Nu hade Per Oleg lärt sig ett och annat. Även norrmän kan rycka upp sig.

Några planer på att släppa fanns inte i går och varför ska man göra det när man sitter bakom Norges i särklass bästa häst och kanske också den bästa i hela Skandinavien?

Väl i ledningen fick Steinlager ställa och styra, även om Åke Svanstedt sin vana trogen skickade fram Gidde Palema till dödens. Svanstedt vågade (?) dock inte pressa upp farten och det var inte förrän 700 kvar som Midfjled själv valde att öka.

Avslutningen blev en formsak. Gäsp. Sexåringen gled ifrån till enkel seger och ingen annan i loppet syntes med chans att hota.

Inte första gången

Spets, bästa hästen, bestämma farten = vi snackar årets klaraste sjuoddsare varvet kvar.

Men att kalla det här för Steinlagers internationella genombrott är att vara illa påläst.

Vi såg honom redan tidigt i våras vinna Forus Open i Norge på ett kusligt bra sätt.

Vi såg honom gå som ett skott efter galopp i ett Elitloppsheat och i finalen spurtade han i "hundranitti" som trea. Efter det var han kvällens hjälte som tvåa från dödens i Hugo Åbergs på Jägersro, endast slagen av en smygkörd Gidde Palema.

Förlust som sved

Av alla de här anledningarna skrek jag ut honom som stenklar mordvinnare i Jubileumspokalen på Solvalla i början av augusti. Sällan har jag tagit en förlust hårdare. Det sved.

Steinlager fick planenlig spets men var usel för dagen, inte fräsch, och var slagen redan efter 700 meter (det är sant) när Gidde Palema blåste förbi.

Nu kom revanschen, för både Steinlager/Midfjeld och mig. Vad var det jag sa. Ha!

Vi måste förstås också hylla den nya generationen, hästen som ska ta över när nu Gidde Palema, Victory Tilly och Revenue verkar vara "i döabacken".

Superman nästa år

Giant Superman är sex år och det är nog honom vi får hoppas på nästa år.

Om vi ska kunna ta upp kampen med de bästa i Europa så är det Superman som känns hetast inför 2005. Han spurtade som ett jehu till tredjepriset och den här racern måste man bara älska.

Gamle Gidde då? Tja, hur kul är det att alltid springa i dödens? Nu fick vi svar på det.

Att inte Victory Tilly gick ett hammarslag bakifrån är ingen nyhet och Scarlet Knight kom ju fullständigt på vingel.

Infant du Bossis, spurtade med spinnande hjul som tvåa. Tror ni han hade vunnit från andra ytter på Solänget"?

Micke Nybrink
Senaste nytt