Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Trav 365 / V86

En duell om lottlapparna

Steinlager eller Gidde Palema?

Det kan vara så att lottningen efter försöken avgör allt.

Men jag tror inte att det är så enkelt.

Det är så välregisserat att man undrar om en desperat Hans G Lindskog lagt leken? Båda drog de nämligen sina drömlägen, Gidde och Steinlager.

Både Svanstedt och Midfjeld kommer att köra upp bakom bilen med knutna nävar, de gäller att slå först, innan någon annan hinner börja kaxa. Gasen i botten, enbart seger räknas.

 

Fega inte

Det duger inte att fega sig till final i årets Elitlopp – för startspåren i finalen kan bli avgörande. Låt säga att de vinner sina försök, Gidde och norsken, spets och slut i båda fallen. De kommer att vara storfavoriter så det är inga vilda spekulationer att tro på det scenariot och utfallet.

När det sedan ska lottas och väljas spår inför finalen får Per Oleg och Åke kliva fram först och dra varsin lott. Just då, på Solvallas stallbacke, kan det vara så att Elitloppet avgörs. Inte på banan alltså, utan en sketen papperslapp, en lott, avgör vem som ska sopa hem de två och halv miljonerna som väntar på segraren. Niten står det en tvåa på, vinnaren i spårlottningen får nummer ett. Det innebär inte att han dragit innerspåret utan att han har förmånen att välja spår först av alla.

Och för att vinna gäller det att ta spåret innanför värsta konkurrenten. Så varken Svanstedt eller Midfjeld kommer att tveka – de väljer innerspår utan minsta lilla betänketid. Något annat är ren idioti.

 

Tar inte en längd på varandra

Att Gidde skulle ta en längd på Steinlager är nämligen uteslutet och om han får knalla i dödens på norsken vet vi hur det brukar sluta. Han har provat på det både i Åby Stora Pris i höstas och senast i Oslo Grand Prix. Båda gångerna har han varit chanslös.

Jag pratade med Per Oleg Midfjeld efter spårlottningen i söndags och kände honom lite på pulsen. Han förklarade att Gidde Palema aldrig tar en längd på Steinlager med spår utanpå. Då undrade jag om även det ombytta gällde. Midfjeld, den trevlige och lättsamme gutten från Momarken, svarade att han inte trodde att det gick att ta en längd på Gidde. Naj, det går nog icke, sa han.

Allt avgörs alltså i lottningen efter försöken? Kan det vara så jävligt? Nja, vi får inte glömma en sak. Det finns ingen överlägsen häst i årets upplaga. När två duellerar? kliver en tredje

fram. Vem som helst som får spara speeden kan spurta förbi.

Det är ingen skräll om det blir en skräll i år.

Leif Holmqvist

Veckans tips

1. 4 Jaded

(Solvalla, V65-4)

Lika bra som Kung Lavec. Omgångens mordvinnare.

2. 1 Royal Fellow (Solvalla, V65-5)

Startkanon med perfekt uppgift. Spets och slut.

3. 5 Super Goal (Solvalla, V65-6)

Startsnabb trögbock som dyker till ledningen. Drag.