Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

- Min skönaste seger någonsin

18 månader efter skadan - nu är Herminator en vinnare igen

Han har redan vunnit allt.

Men aldrig har Hermann Maier varit en större vinnare än när han vann Kitzbühels super-G i går.

- Det här var kanske min skönaste seger någonsin, förklarade en rörd Hermann Maier med tårar i ögonen.

Första segern efter det svåra benbrottet - klart att Hermann Maier är glad då.   Första segern efter det svåra benbrottet - klart att Hermann Maier är glad då. Foto: GETTY

I mars 2001 avslutade Hermann Maier sin senaste skidsäsong. Han var då totalt överlägsen vinnare av den totala världscupen med nästan dubbelt så många poäng som tvåan Stefan Eberharter.

Men fyra månader senare höll allt på att ta slut. Hermann Maier var ute på sin motorcykel när en bilist gjorde en olaglig sväng framför honom. Maier tvingades väja och körde med full fart ner i diket.

Hans högra underben gick av, musklerna i benet slets sönder. Han opererades i över sju timmar och ett tag diskuterade läkarna att amputera underbenet.

Svår operation

- Läkarna fattade rätt beslut. Min karriär hade varit över då och där om dom fattat ett annat beslut, har Maier flera gånger förklarat.

I stället genomgick han en komplicerad operation där man också transplanterade hud från hans överarm och fäste på hans sargade ben.

Sedan började kampen. Men det var inte Maiers första kamp. Tidigare under karriären hade han stött på stora hinder. En knäskada hindrade honom redan vid 15-års ålder och han tvingades sluta med skidåkningen på elitnivå.

Först 23 år gammal gjorde han debut i världscupen.

Sitt smeknamn "Herminator" gjorde han skäl för efter att ha vurpat våldsamt vid OS-störtloppet i Nagano 1998. Alla trodde att Maier skadat sig allvarligt varpå han reste sig och sade: "I"ll be back".

Några dagar senare hade han vunnit OS-guld i både Super-G och storslalom.

I 18 månader har han nu byggt upp styrkan i sitt skadade ben med en målmedvetenhet som förvånar de flesta. Inklusive lagkamraterna.

- En fantastisk comeback. Det var överraskande för alla och det är bara att gratulera, sade Stefan Eberharter, som kom trea, 15 hundradelar efter Hermann Maier i går.

Klar för VM

Meningen var att Maiers comeback skulle ske om någon månad. Själv trodde han inte på någon start innan VM. Men vid träning tillsammans med landslaget i Schladming för ett par veckor sedan fick Maier topptider jämfört med de andra åkarna.

- Det var då jag förstod att det kanske kunde gå.

Maier har genom segern i går säkrat sin VM-start i super-G och ligger bra till i störtlopp där han var tredje bästa österrikare i förrgår och sjua i Wengen förra veckan.

- Jag är själv överraskad. Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle kunna gå så här snabbt, förklarade Maier efter segern.

Herminator is back.

Martin Strömberg

Stjärnor som har kommit tillbaka

Lance Armstrong, cyklist:

Fick testikelcancer 1996 och var borta ett och ett halvt år. Kom tillbaka lättare och mer lämpad för etapplopp. Vann fyra raka Tour de France och är en av de största cyklisterna genom tiderna.

Henrik Larsson, fotboll:

Bröt benet i oktober 1999 i UEFA-cupen mot Lyon. Var borta fyra månader. Kom tillbaka året efter och gjorde 53 mål. Vann guldskon som bästa europeiska målskytt.

Janica Kostelic, utförsåkning:

Opererade knät tre gånger 1999-2000. Var som mest borta tre månader. Kom tillbaka och vann tre OS-guld 2002 och är nu den bästa skidåkerskan utför i världen.

Mario Lemieux, ishockey:

Fick Hodgkins sjukdom 1993. Var borta ett och ett halvt år. Kom tillbaka och vann poängligan direkt. Slutade igen men gjorde århundradets comeback 2000 och leder poängligan i NHL år 2003.

Saku Koivu, ishockey:

Cancerdiagnos i september 1999. Borta i sju månader. Har kommit tillbaka till sin klubb Montreal Canadiens och är frisk igen.

Niki Lauda, formel 1:

Kraschade våldsamt på tyska Nurburgring 1976 med svåra brännskador, brutna revben och punkterad lunga. Var borta 42 dagar. Kom trea i comebacken och vann sin andra VM-titel året efter.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet