Anja: Är starkare än på många år

Pärson redo för premiären – efter rekordtester

SPORTBLADET

SÖLDEN. Karriären rinner mot sitt slut, men kroppen har aldrig mått bättre.

Inför morgondagens premiär har Anja Pärson tangerat sitt livs bästa resultat i ett fystest.

– Egentligen borde jag ha varit bäst i 25-årsåldern, men ibland tar det lång tid innan man lär sig, säger hon.

Allt kunde tagit slut efter OS.

Men trots kraschen, trots bronsmedaljen fann Anja Pärson, 29, ny inspiration för ännu en säsong. Men beslutet kom sent och förde med sig färre timmar i backen och mer på gymmet.

Det har givit en helt ny kondition.

– Jag tycker kroppen går bra efter den tuffa hösten. Jag kan börja släppa på träningen och låta kroppen vila upp sig till tävling, säger hon.

Med tanke på försäsongen borde du vara starkare men mindre teknisk i dag. Är det så?

– Nej, jag skulle säga att jag har kombinerat rätt och har en bra balans. Det är inte alltid tusen åk som gör en bättre, det kan vara ett åk som är riktigt bra som förändrar allt.

”Har inte varit bättre”

Förra fredagen åkte Anja till Umeå för ett av sina årliga cykeltest. Genom att var tredje minut öka belastningen fick hon köra tills kroppen sa ifrån. Tempot ökade, motståndet förvärrades, men Anja stannade inte förrän hon nått rekordnivåer.

– Det såg bra ut. Riktigt bra resultat. Konditionsmässigt är jag bättre än på många år. Ja, jag har inte varit bättre, säger Pärson.

Kan ta ett steg till

I morgon har damerna världscupspremiär. Anja Pärson tror på sin kapacitet i storslalomen och känner sig stärkt av glädjebeskedet på testcykeln. Dessutom tror hon att konditionen kan ta ett extrasteg i vinter.

– Som det ser ut nu väntar jag på en till höjning. Jag testade mig när jag var nertränad och förhoppningsvis kan jag nå en höjning till, säger hon.

Hur viktig är premiären för dig?

– Viktig. Den är en bra värdemätare för att få veta ungefär var man står. Men ska man se över hela säsongen är det en enorm skillnad på den här och tävlingar i januari. De som åker bra här tar med sig det, de som åker dåligt här skiter i det.

FAKTA

SÅ HÄR GÅR TESTET TILL:

Tre till fyra gånger per år åker Anja till Umeå, där Maria Pietilä-Holmners pappa Tom Pietilä har hand om testcykeln.

För att ta reda på maximala syreupptaget får hon först cykla i tre minuter mot 60 watts belastning. Sedan ökar det med 30 watt per treminutersperiod.

När kroppen inte klarar mer är testet slut.

Nästa test är redan i november.