Aftonbladet
Dagens namn: Simon, Simone
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Extrema metoder ska lyfta damerna

Gör som herrarna: ”Tidsfråga innan pallplatserna kommer”

höjer farten Therese Borssén, bästa svenska i går, tänker bli ännu snabbare med hjälp av killarna: ”De står ut och är mer extrema i allt”.   höjer farten Therese Borssén, bästa svenska i går, tänker bli ännu snabbare med hjälp av killarna: ”De står ut och är mer extrema i allt”.

De svenska slalomherrarna är bäst i världen.

Nu ska damerna också nå toppen – genom att kopiera succéreceptet.

– Vi kollar på killarna och försöker göra likadant, säger Therese Borssén.

Det blev ingen pallplats i slalompremiären, men Therese Borssén, 27, (sexa), Anna Swenn-Larsson, 21, (sjua) och Maria Pietilä Holmer, 26, (åtta) slog sig alla in på topp-tio.

Det gjorde Sverige bäst av alla i finska Levi.

– Det är jättekul att vara ett så starkt lag och vi kände redan förra året att vi var på god väg, och i år känns det som att det kommer att bli ännu roligare, säger Therese Borssén.

Tre i topp 10

På herrsidan är Sverige redan bäst. André Myhrer vann totala slalomcupen i fjol och Jens Byggmark och Mattias Hargin var båda bland de tio bästa åkarna. Nu ska slalomdamerna också nå toppen – med hjälp av killarna.

– De gör allt mer extremt, de står ut och är mer extrema i allt. Man blir inspirerad, så visst kollar vi på dem och försöker göra likadant, säger Borssén.

Videoanalys

Landslagschefen Anders Sundqvist:

– Det sporrar andra att ha ett bra lag. Har vi bra åkare på killsidan så leder det till andra också även på damsidan. Och det är klart man tittar på de som åker fortast. Det är mest tekniska bitar som vi analyserar på video och tittar på.

Hur långt borta är damerna från att nå herrarnas nivå?

– När vi har en totalsegrare på damsidan är vi där också. Tjejernas nivå är bra och jag ser stor utvecklingspotential och ser fram emot den här säsongen. Det är bara en tidsfråga innan pallplatserna kommer.

Förutom Borssén, Swenn-Larsson och Pietilä Holmner slutade Sara Hector, 20, på en 18:e plats och Natahlie Eklund, 20, på 22:a.

– Det är några unga tjejer som visar att de vill framåt och fortsätter på samma spår som i fjol. Är vi där framme resten av säsongen är det riktigt bra, säger Sundqvist.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet