Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Silly season

Tombas hälsning: ”Ingemar, min idol!”

Stenmark firade i hemlighet: "Jag gjorde bort mitt”

Alberto Tomba bjöd in Ingemar Stenmark på sin 50-årsfest.   Alberto Tomba bjöd in Ingemar Stenmark på sin 50-årsfest. Foto: TT

Ingemar Stenmark hyllas stort av sina forna konkurrenter på sin 60-årsdag.

Men legendaren själv har redan firat i hemlighet.

– Jag gjorde bort mitt, säger Stenmark.

LÄS OCKSÅ PLUS Stenmarks rivaler – så gick det sen En av Sveriges största idrottare genom alla tider fyller 60 år. Men något storslaget firande lär det inte bli.

– Jag har redan firat. Vi firade 50 och 60 samtidigt, jag och Tarja. Vi gjorde bort allt då, eller jag gjorde bort mitt, säger Stenmark.

Men hur han firade gick till vill skidlegendaren inte avslöja.

– Det är till för dem som var med, inte för tidningarna.

”Är min idol”

Var det en stor fest?

– Inte så stor.

Några som dock vill fira, och hylla Stenmark, är hans gamla konkurrenter. Sportbladet kontaktade forna stjärnor som Alberto Tomba, Marc Girardeli och Piero Gros.

Alla hade, inte helt oväntat, stora ord att säga om Stenmark.

– Ingemar, min idol! När jag började tävla i världscupen visste hela världen vem den bästa skidåkaren var. När jag vann för första gången i Sestriere i november 87 var Ingemar tvåa, jag kommer ihåg att han sa till pressen "Alberto är för stark, jag kan sluta åka skidor". Det var fantastiskt. För mig var det en dröm som blev sann, säger ”Tomba la Bomba”. LÄS OCKSÅ BILDEXTRA: 60 bilder på vår störste

”Största gentlemannen a”

Italienaren skickar också med en hälsning till svensken.

– Säg till Ingemar att han måste äta mer pasta. Han har gått ner för mycket. Hälsa också att han är bjuden på min 50-årsfest.

Österrikaren Girardeli, som började tävla för Luxemburg, minns en speciellt en händelse 1986.

– Ingemar var, av alla åkare jag lärde känna, den största gentlemannen av dem alla, överlägset. Jag kommer ihåg en tävling i Lake Placid när han slog Hubert Strolz, som länge var i ledningen, med fyra hundradelar. Hubert Strolz hade aldrig vunnit någon tävling men varit tvåa och trea många gånger i sin karriär. Ingemar gick till Hubert och bad om ursäkt efter tävlingen. Alla såg att han hellre hade velat att Hubert skulle vinna än han själv. Å andra sidan bad Ingemar aldrig om ursäkt när han slog mig. Men att bli slagen av Ingemar var nästan som en seger för mig, säger han.

Italienaren Piero Gros, som tog 35 pallplatser i världscupen och vann OS-guld, tror fortfarande att Stenmark skulle dominera i skidbackarna.

”För dig är 60 ingen ålder. Du är så bra att du skulle kunna komma tillbaka till världscupen och vinna ännu”, skriver han i ett meddelande till Sportbladet.

Ingemar Stenmark Alpint
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet