Kalla: Bättre än någonsin

”Jag vet inte om jag kan förbättra så mycket mer”

Foto: ANDREAS BARDELL (OBS: BILDEN ÄR MANIPULERAD)
SPORTBLADET

RAMSAU. Hon sprängde konditionsrekorden redan som 20-åring, är en poweratlet – men en av hemligheterna sitter i lederna.

Charlotte Kalla är som skapt för de moderna längdåkningen.

– Hon har bra genetiska förutsättningar, säger styrketräningsexperten Leif Larsson.

– Jag märker när vi gör konditionstester att det mesta handlar om att behålla den här nivån, säger längdstjärnan som kör världscupspremiär i helgen.

Intensiteten inne i styrketräningslokalen i Ramsau är hög. Musiken dunkar och Charlotte Kalla gör frivändningar.

Hon tränar med Hanna Falk, landslagets kärnkraftverk – Charlotte Kalla söker gärna utmaningarna. Det finns alltid saker att förbättra.

– Jag tycker att jag borde vara lite starkare för den muskelmassa som jag har, säger hon när vi sitter ner och pratar.

Charlotte Kalla är vad Leif Larsson, landslagets resurstränare, kallar för en poweratlet.

Hon visste redan från start

Redan som liten tjej fick hon höra att hon hade rätt förutsättningar för att lyckas i längd.

Hon lyssnade och tog egna initiativ till extra träning inför sista året i grundskolan.

– Jag ville in på skidgymnasiet och visste att resultaten som jag skulle prestera under nian var viktiga. En äldre kompis till mig, hade slutat på basketgymnasiet och flyttat hem till Tärendö igen tyckte om att springa, cykla och åka inlines. Vi gjorde träningsscheman tillsammans, berättar Charlotte Kalla.

Första konditionstestet inför uttagningen till skidgymnasiet blev ett kvitto – ”du har tio till 15 procent kvar till världseliten” fick Charlottte veta. Det passerade hon för längesedan.

– Jag vet inte om jag kan förbättra så mycket mer konditionsmässigt. Jag har ökat mellan 15–20 procent sedan jag gjorde testet första gången, säger hon.

”Hon har få begränsningar”

Nu handlar det om att bibehålla, att kunna åka mer ekonomiskt och tåla mjölksyra ännu bättre. Att härdas.

Förbundskapten Joakim Abrahamsson, då juniorinstruktör, upptäckte Kalla och handplockade henne till landslaget. Hon fick tidigt chansen i A-landslaget och hanterade den träning som behövs för att utvecklas.

– Hon hade bra värden och en spännande grundkapacitet, säger han.

Löpning på blöt myr, intensiva intervallpass – det finns inget som är för tufft för den 23-åriga skidåkaren.

Hon har en urstark motor och kraftfull muskulatur. Men en av hemligheterna sitter i hennes leder – hon har från start en god rörlighet.

– Hon har få begränsningar, ta rörligheten i fotleden till exempel, säger Leif Larsson.

Det innebär att Charlotte Kalla tidigt kunnat genomföra styrkeövningarna rätt och har lätt för att få max utdelning av sin kraft i skejtåkningen uppför.

Den moderna skidåkningen har skapat en ny generation skid­åkare som Marit Björgen och Charlotte Kalla.

– Om man kollar på hur de såg ut, om man ser gamla bilder ser man skillnad. De hade nog lite högre testvärden för de hade inte lika mycket muskelmassa. Men med sprintåkning, mer masstarter, spurter och ryck ställs andra krav, säger Charlotte Kalla och gör en paus innan hon fundersamt säger:

– Jag vet inte hur åkare som Wassberg skulle hävda sig i en sprint, det skulle vara intressant att se...

FAKTA

KALLA FAKTA:

KONDIS

Sista året i grundskolan, när Kalla gjorde sitt första test av maximalt syreupptag, fick hon veta att om hon höjde sig 10-15 procent skulle hon nå värden som världseliten ligger på. Hon har i dag ökat mellan 15-20 procent... Testvärdena är hemliga, men inför säsongen 2007 hade hon 73 i testvärde. ”Vi har aldrig mätt ett högre värde på en svensk kvinna”, sa professor Bengt Saltin.

VIGHET

Starka ben, stark överkropp, hon gör tio–15 chins, men Charlotte upplever själv att hon behöver stärka den inre, djupa bålstabiliteten. ”Hon är en poweratlet. Skulle hon bara köra med skivstång skulle hon snabbt lägga på sig” säger landslagets styrketräningsexpert Leif Larsson. Kallas grundfysiologi har gjort att hon kunnat utveckla sin styrketräning.

STYRKA

Här finns en av hemligheterna – Charlotte Kalla har en mycket god rörlighet i sina leder vilket skapat möjligheterna för att träna rätt tidigt. Hon har bra rörlighet i fotlederna vilket innebär att hon kan få ut maximalt av sina skejttag inte minst uppför. ”Hon har få begränsningar” säger Leif Larsson. En viss obalans har vid screening upptäckts i bröstryggen, därför genomför Charlotte regelbundet rörelseövningar.

MENTALT

Leif Larsson liknar Charlotte Kalla med Pernilla Wiberg. Inställningen till all träning är en förutsättning för att orka pressa sig som Charlotte Kalla gör. Hon har lärt sig att styra tankarna på annat håll när det bränner och svider i musklerna. Hennes kropp tål den hårda belastningen, hon är sällan sjuk och har inte för bråttom. Hon håller sig därmed på rätt sida gränsen.

Vinterstudion SVT 1:

10.45: Längd, 10 km fri, d

11.45: Vinterstudion

12.25: Längd, 5 km fri, h

13.50: Vinterstudion

14.25: Snowboard, Big Air

15.30: Vinterstudion

15.55: Snowboard, Big Air

17.00: Vinterstudion