Aftonbladet
Dagens namn: Inga, Ingalill
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Stockholm kan söka vinter-OS 2022

Sverige kan ansöka om vinter-OS 2022.

Det meddelades efter Sveriges Olympiska kommitté och Riksidrottsförbundets utredning.

– Ur ekonomiskt, teknisk och snömässig synpunkt är det fullt möjligt att genomföra det här i Stockholm, säger Jöran Hägglund

Sveriges Olympiska kommitté och Riksidrottsförbundet bestämde sig i september för att undersöka möjligheterna att ansöka om vinter-OS 2022 – trots motstånd från regeringen.

På måndagen presenterar IOK och RF vad de kommit fram till i sin utredning och Jöran Hägglund meddelade att Stockholm har alla möjligheter att söka OS – utan statlig finansiering.

– Ur ekonomiskt, teknisk och snömässigt synpunkt är det fullt möjligt att genomföra det här i Stockholm. Det är också möjligt att lägga alla discipliner utom ett väldigt litet fåtal i Stockholm, säger utredaren Jöran Hägglund.

Koncentreras till Stockholm

Spelen kommer att koncentreras helt till Stockholmsområdet. Endast åtta alpina grenar, bland annat störtlopp och super-G ska avgöras i Åre. Det betyder att till exempel herrarnas och damernas slalom ska äga rum i Stockholm, troligtvis i Flottsbrobacken i Huddinge. "Den mest spektakulära investeringen blir att öka fallhöjden i Flottsbrobacken i Huddinge till 210 meter", skriver Hägglund i utredining och fortsätter:

"Givet Stockholms unika förutsättningar genom en i huvudsak redan utbyggd infrastruktur innebär den ekonomiska kalkylen ingen belastning på statsbudgeten för genomförandet".

Budgeten för att genomföra spelen är balanserad på 9,79 miljarder kronor utan statliga medel och inkluderat kostnader för säkerhet. Kostnaderna för nyinvesteringar är cirka 2,5 miljarder. Finansieringen genomförs av privata och offentliga medel. Till detta tillkommer enligt Hägglund en särskild budget på 250 miljoner kronor "för att genomföra en bra ansökningsprocess".

1,5 miljarder för säkerheten

Jöran Hägglund har beräknat säkerhetskostnaderna till 1,5 miljarder kronor.

– Det är den absolut svåraste biten att beräkna. Det finns ingen i dag som kan säga hur säkerhetsläget ser ut om nio år, sade han på presskonferensen.

Andra städer som kandiderar för OS 2022 är tyska München, norska Oslo, kazakiska Almaty, polska Krakow samt ukrainska Lviv.

Städerna måste lämna sina förslag till den Internationella Olympiska kommittén senast 14 november.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet