Majorovs miss kostade poäng

Foto: TT
SPORTBLADET

Alexander Majorov satte det svåra kvadrupelhoppet under finalen i konståknings-EM – men gjorde sen en ödesdiger miss när han upprepade ett dubbelhopp.

– Jag är jättenöjd, men jag grubblar över ett misstag, säger Majorov i SVT.

Alexander Majorov, 24, låg elva efter kortprogrammet sedan han lyckats med säsongsbästa, och i finalen hoppades han kunna klättra i placeringarna.

Och friåkningen började minst lika fint som kortprogrammet.

Bland annat satte svensken ett kvadrupelhopp perfekt.

– Jag är mycket mycket nöjd. Kvadrupeln satt för första gången sedan OS-säsongen någon gång, sen har jag varit skadad och inte gjort den, säger Majorov i SVT.

Men några minuter in i programmet började problemen.

"Det är förjävligt"

Alexander Majorov gjorde ett dubbelhopp när det inte skulle vara det – och upprepade sedan samma hopp vilket gjorde att den senare sekvensen nollades.

– Jag har aldrig befunnit mig i den situationen förut så jag fortsatte köra efter planen. Man får inte upprepa en dubbel, så hela den kombinationen på åtta poäng ströks vilket är förjävligt. Men man lär sig på misstagen, det var något nytt för mig och jag lärde mig något, säger han i SVT.

Svensken fick 127,93 poäng, och totalt 204,27, vilket innebar att han slutade på samma placering som efter det korta programmet, en elfte plats.

Vann gjorde Javier Fernandez, den store favoriten från Spanien, före Florent Amodio och Michail Koljada.

FAKTA

Konståknings-EM

Herrar, fria programmet

1) Javier Fernandez, Spanien, 200,23 p, 2) Florent Amodio, Frankrike, 162,68, 3) Michail Koljada, Ryssland, 159,00... 12) Alexander Majorov, Sverige, 127,93.

Slutställning

1) Fernandez 302,77, 2) Alexei Bychenko, Israel, 242,56, 3) Maxim Kovtun, Ryssland, 242,21... 11) Majorov 204,27.