Norges motmedel för Sveriges taktikkörning

Northug: Om vi hamnar
i samma situation ska jag fråga om hjälp

”Ska ligga ett steg före” Norska storstjärnan Petter Northug tänker inte vara med om en OS-repris. ”Vi ska snacka ihop oss under touren om hur vi ska hjälpa varandra vi också”, säger Northug.
”Ska ligga ett steg före” Norska storstjärnan Petter Northug tänker inte vara med om en OS-repris. ”Vi ska snacka ihop oss under touren om hur vi ska hjälpa varandra vi också”, säger Northug.Foto: Foto: VG
SPORTBLADET

OBERHOF. Norska laget tänker inte låta de svenska åkarna taktikköra i Tour de ski.

Petter Northug avslöjar för Sportbladet att han ska be sina lagkamrater om hjälp för ett motdrag mot OS-hjältarna.

– Vi ska ligga ett steg före, säger den norska stjärnan.

Gårdagens uppgifter i Sportbladet om det svenska lagets planer på att göra en OS-repris blev en snackis efter prologen, 3,7 km fri stil, som Marcus Hellner vann.

När Petter Northug, trea i går, fick frågor om taktikplanerna svarade han först att han trodde att det skulle bli svårt för svenskarna. När Sportbladet talade med den norska stjärnan enskilt efter presskonferensen ändrade han sig – risken finns.

Planerar mottattack

– Jag tror det blir svårt i morgon (läs i dag) i alla fall i ett klassiskt lopp när det är fyra spår. Möjligheten är större på skitahlonloppet i Oberstdorf och i de långa loppen i Italien. Då kan man utnyttja att man är ett lag, säger han.

Men han tänker inte låta det ske utan motstånd. Det norska laget planerar en motattack.

– Vi får snacka ihop oss under touren om hur vi kan hjälpa varandra vi också. Jag fick hjälp i Val du Fiemme förra året. Om vi hamnar i samma situation ska jag fråga om hjälp igen, säger han.

Så du tänker inte låta svenskarna upprepa en OS-succé?

– Jag måste passa på Marcus. Går han med, måste jag haka på.

Är det svenska laget tillräckligt starkt, jämfört med OS?

– Jag tror inte att de är i så stabil bra form just nu.

Gårdagens prolog, där Jesper Modin var näst bäste svensk på en 33:e plats, gav norrmannen stöd i det antagandet.

”Får klunsa i kväll”

Emil Jönsson, 39:a, tror däremot att laget redan i dag kan hjälpa till med tätkörningen.

– Marcus är i topp, han får bromsa upp fältet och så vi sladda lite. Vi får klunsa i kväll om vem som ska sticka i väg..., säger han.

Marcus Hellner går ut i ledning med sju sekunder i dagens klassiska jaktstart i Tour de ski. Han tror att det kan bli aktuellt med taktikkörning senare i veckan.

– Det kan bli lite som vi gjorde på OS. Men jag förväntar mig inte av grabbarna att de ska offra sina lopp, säger Hellner – nyårsaftons stora segrare.