”Jag var nära att lägga av”

Emil Jönsson om sjukdomarna som höll på att knäcka honom

SPORTBLADET

OBERHOF. Nobbad i landslaget och sjuk hela tiden.

Juniortiden höll på att knäcka skidåkaren Emil Jönsson.

– Jag var nära att lägga av, det var en tung tid, säger han.

Laddad Dagens klassiska sprint passar Emil Jönsson bra.
Laddad Dagens klassiska sprint passar Emil Jönsson bra.Foto: Bildbyrån

I dag är det dags för sprint, klassisk stil, i Tour de ski.

En som jublar extra åt det är Emil Jönsson. Gårdagens jaktstart var tung, 37:e plats, och under sista varvet åkte Jönsson och tänkte på dagens utmaning i Oberstdorf.

– Shit vad härligt. Jag hoppas på en superdag, säger Emil Jönsson.

Han leder vc-sprintcupen och är Sveriges största hopp i VM-sprinten i vår.

Men karriären har inte varit sprikrak.

”Noll immunförsvar”

Under tiden på skidgymnasiet i Mora upplevde Emil Jönsson en svår period. Han led av mjölkproteinallergi och var överkänslig mot gluten.

– Många som har allergier får ont i magen, för en del sätter det sig på immunförsvaret. Ett tag på skidgymnasiet hade jag noll immunförsvar, var någon på skolan sjuk blev jag sjuk. Under en av säsongerna tävlade jag kanske två tävlingar på ett år, säger Emil Jönsson.

Det blev extra känsligt under helgerna då kompisarna for på tävlingar medan Emil stannade ensam kvar i Mora.

– Jag hade två år i rad då jag var riktigt, riktig dålig, säger han.

Trodde det var nerver

Under andra året på gymnasiet var han aktuell för juniorlandslaget, men fick nobben för alla sjukdomar. Ett tag gick det så långt att Emil Jönsson själv och hans tränare och ledare övervägde om förkylningarna berodde på inbillning.

– Vi var inne på att det berodde på att jag hade svaga nerver, att jag blev fejksjuk, säger Emil Jönsson.

När han väl, under tredje årskursen, fick chansen i landslaget berodde det mest på att han lyckats vinna SM.

– Det var en tung tid. Det var 80 procents risk för att lägga av, jag övervägde det verkligen, säger han.

”Skönt att vara här”

Vändningen blev när han opererade bort sina halsmandlar, sina polyper i näsan och la om kosten.

– Sen har det gått stadigt uppför varje år, säger Emil Jönsson.

Han har haft svårt att få i sig tillräckligt mycket kolhydrater (i en idrottsmans värld ofta pasta) och har än i dag med sig egen mat på sina resor.

– Jag har en väska med bröd, mjölk och annat med här på Tour de ski, säger han.

I dag är han glad för att han orkade ta sig igenom den tuffa tiden.

– Det var tungt, men nu är det skönt att man är här. Att man inte la av.., säger 25-åringen.Petra Thorén