”Det bränner något djävulskt i magen”

Marcus Hellner bättre än när han tog OS-guld – här berättar han varför

SPORTBLADET

GÄLLIVARE. Guldhjälte i Whistler – i vinter blir Marcus Hellner ännu vassare.

Hemligheten: en ny stakteknik och ytterligare två kilo muskelmassa.

– Jag är inte Hulken precis, men det känns som att jag hittat rätt, säger Marcus Hellner.

Marcus Hellner.
Marcus Hellner.Foto: ANDREAS BARDELL

Sveriges främsta längd-åkare hade en succésäsong i fjol. Förutsättningarna för att det ska följas av nya framgångar är stora.

Sportbladet har vid flera gånger under hösten pratat med Marcus Hellner om hans nya satsning på stakning. Och när han väl kliver in i världscuppremiären i dag, 15 km fri stil, kan han konstatera att det sitter.

– Det har gått riktigt bra, jag har hittat rätt, säger han.

Syftet med den nya staksäkerheten är att bli bättre i den svagare tekniken – klassisk stil. Tidigare har han stakat mer med armarna och inte hämtat kraften från magen, som han bör. Och då tryter orken efter ett tag.

Den tekniska utvecklingen innebär att Hellner också blir bättre i sin fria teknik.

”Bränner djävulskt”

– Jag får en mer distinkt träff med magen i treans växel. När staven smäller i snön är det magen som tar i och inte att man drar i armarna. Det känns som att jag får ett bättre driv uppför. Det blir en lite jobbigare åkning, det bränner något djävulskt i magen när man kör, men jag har tagit kliv, säger Marcus Hellner.

Som följd av den ökade stakträningen och lite hårdare styrketräning har Marcus Hellner lagt på sig mer muskelmassa på överkroppen.

– Inte så att det är Hulken, före och efter, men lite skillnad är det, säger han själv.

Dagens premiär går på banor som han kan utantill. Gällivareåkaren ser gärna att det blir en drömrepris från premiären för två år sedan, då han vann och fick sitt stora genombrott.

– Det hade varit riktigt häftigt, det är en tävling man sett fram emot länge.

FAKTA

VC-premiären i Gällivare: grenarna, svenskarna & tv-tiderna

Lördag, 10.45: Damer 10 km fristil, individuell start.

SVT1 och Eurosport

Charlotte Kalla är en stor favorit, det lär stå mellan henne och norskan Marit Björgen. Anna Haag har varit osäker på sin form, men känt sig piggare efter hand i veckan.

Hetaste svenskorna: Ida Ingemarsdotter, startnummer 39, Anna Haag, 78, Charlotte Kalla, 83.

Lördag, 12.30: Herrar 15 km fristil, individuell start.

SVT1 och Eurosport

Favoritdistans och bästa tekniken för hemmasonen Marcus Hellner som kan banorna utantill. Intressant också att se hur Johan Olsson lyckas. Daniel Richardsson har tagit kliv i den fria tekniken. Sprintåkaren Emil Jönsson testar längre distans.

Hetaste svenskarna: Emil Jönsson, startnummer 58, Anders Södergren, 85, Daniel Richardsson, 89, Johan Olsson, 90, Marcus Hellner, 103. Söndag, 10:45: Damer stafett 4×5 km.

Söndag, 10:45: Damer stafett 4×5 km.

SVT1 och Eurosport

I fjolårets premiär vann Sverige på Norges hemmaplan – efter ett ruskigt ryck av Charlotte Kalla. Räkna med en tuff Sverige-Norgeduell i år igen. Laget tas ut efter lördagens tävlingar.

Söndag, 12.30: Herrar stafett 4×10 km.

SVT1 och Eurosport

Om allt stämmer på lördag får guldlaget från Whistler visa upp sig på hemmaplan. De är förstås stora favoriter eftersom Norge saknar Petter Northug. En varning för Frankrike.