”Ingen vågar sätta Northug på plats”

Norske skidlegendaren upprörd på landslaget

SPORTBLADET

Superstjärnan Petter Northug blev bötfälld efter att ha kommit försent till prisceremonin efter lördagens masstart.

Nu kräver förre norske skidstjärnan Thomas Alsgaard att det norska landslaget tar itu med Northug.

– Någon måste sätta Northug på plats men det finns ingen som vågar, säger Thomas Alsgaard till NRK.

Thomas Alsgaard.
Thomas Alsgaard.

Petter Northug är längsskidornas solklara superstjärna och känd för sina skarpa uttalanden och kaxiga personlighet. Nu tycker förre stjärnan Thomas Alsgaard att det gått för långt.

”Är oacceptabelt”

Efter att Northug kommit försent till lördagens prisceremoni efter masstarten vill skidlegendaren att landslagsledningen agerar.

– Någon måste sätta Northug på plats. Landslagsledningen måste göra klart för honom att ett sådant beteende är oacceptabelt, men det finns ingen som vågar, säger Thomas Alsgaard till NRK.

”Är ingen som vågar”

Sportchefen för det norska landslaget Vidar Lofshus försvarar Northug och skyller istället på dålig information från Internationella skidförbundet. Något som gör Alsgaard än mer kritisk.

– Jag blir besviken när jag ser intervjun med Lofshus. Det verkar inte som någon vill eller vågar ta tag i det utan Northug får göra som han vill hela tiden och jag tror att det kan vara farligt på sikt, säger Alsgaard.

FAKTA

SKANDALER SIGNERADE NORTHUG

Februari 2010: Efter en misslyckad insats i skiathlon i OS valde Northug att inte prata med någon efteråt, och skyllde dessutom på Hellner för att hans stav gick av. Han kallades då ”arrogant” av den norska tränaren Morten Aa Djupvik.

Februari 2010: Inför sprintstafetten på OS i Vancouver kom ett av Northugs alla påhopp på svenskarna. ”Det enda som kan matcha mig på upploppet är kameran som finns där”, sa han med en syrlig passning till Marcus Hellner.

November 2010: På en presskonferens om norrmannens biografi tillät Northug bara att en enda journalist ställde frågor – han som skrev boken. När en annan journalist, efter presskonferensen, försökte ställa frågor valde Northug att gå därifrån utan att svara på en enda fråga.

December 2010: Efter en seger i en norsk tävling fortsatte Northug med psykningarna mot Sverige. Till Emil Jönsson: "Senaste jag såg honom var i semifinalen på OS". Och mot Anders Södergren: "Om inte Södergren slår mig på en tremil med intervallstart, vad ska han då slå mig i?".

Sammanställning: Kristoffer Bergström.