Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

– Materialet går sämre än de andra ländernas

Kalla chanslös när Björgen vann

Charlotte Kalla och Marcus Hellner.   Charlotte Kalla och Marcus Hellner. Foto: SCANPIX

Marit Björgen vann och knappade in på Justyna Kowalczyk i Tour de Ski.

Bakom toppduon fortsatte det svenska mörkret och experten Anders Blomquist anar nu att materialet fäller Sverige.

– Det kan vara rent mekaniskt, säger Blomquist i SVT.

Marit Björgen vann tisdagens etapp över tre kilometer klassisk stil i Toblach 3,9 sekunder före ärkerivalen Justyna Kowalczyk. Norskan knappar därmed in på polskan i sammandraget och är nu 17 sekunder efter.

Bakom toppduon hade svenskorna en ny tung dag. Charlotte Kalla var på 17:e plats i mål, 34 sekunder efter Björgen.

”En ovan känsla”

– Jag tycker att jag öppnade ganska offensivt men man är lite mer trött på krönen jämfört med ett vanligt distanslopp. Det är en lite ovan känsla. Det var ganska kort om återhämtning mellan de två rejäla stigningarna, säger Kalla i SVT.

SVT:s expert Anders Blomquist talade under loppet om hur Kalla, precis som Marcus Hellner under herrarnas lopp, hade sämre skidor än konkurrenterna och tvingades staka mycket tidigare. Det var också just i utförslöporna som 24-åringen tappade mycket tid.

– Nu känns det som att när det gäller ruggat måste de hitta rätt. Alla åkte på ruggat och de svenska skidorna gick inte lika bra som övriga, säger Blomquist.

Kalla ville ändå inte kritisera det svenska valla-teamet.

– Skidorna kändes bra. Jag hade bra tryck och fäste uppåt. Sedan tycker jag att jag inte riktigt fick till åkningen i dag. Det var en klurig distans.

Vad säger du om glidet?

– Jag vet inte om jag hade bästa träffen i stakningen i dag heller. Jag har inte haft något att jämföra med.

”Jag testade allt”

Marcus Hellner var betydligt mer rak i sina kommentarer.

– Det var svårt att få till något. Jag testade liksom allt. Jag gick på ruggen eftersom jag tycker den frös sönder minst. Men under loppet kände man hade svårt får grepp under grejerna. Man fick trippa upp för backarna och blir trött i hela kroppen av att ta i, säger Hellner till SVT.

Experten Anders Blomquist varnar nu för att problemet kanske inte är valla-relaterat utan kan bero på att det svenska materialet från fabrikanten helt enkelt är sämre.

– De gör rätt som åker ovallat som alla de andra teamet. Kvar finns bara att de aktiva inte utnyttjar materialet på rätt sätt men också att vi gör något fel. Att det är något i ruggningen som det svenska laget gör eller att materialet vi använder inte går lika bra som de andra ländernas. För där är det inte så mycket skicklighet, valla eller känsla utan där är det rent mekaniskt.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet