Aftonbladet
Dagens namn: Inga, Ingalill
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Inkallad till juryn – efter misstänkt bild

Foto: NRK, TT

OBERSTDORF. Sprinten kunde slutat i ett stort bakslag för norska stjärnan.

Efter finalen blev Therese Johaug inkallad till juryn efter misstänkta skejtskär.

– Eftersom hon har ett gult från tidigare under säsongen kunde den värsta konsekvensen varit tre minuters tidstillägg, säger den tekniska delegaten Arne Sandvold till VG.

Therese Johaug jagar segern i Tour de Ski.

I dag överträffade hon sig själv i sprint och tog sig till final. Där körde hon mot bland annat Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson (som ramlade). SE KLIPP HÄR! Fuskade Johaug? Se klipp på bilderna hon misstänks för

”Såg från juryrummet”

Men det var starten i finalen som var föremål för den diskussion som senare blev. Enligt VG blev Therese Johaug inkallad till FIS-juryn och fick motivera varför hon tog, vad som såg ut som, ett par skejtskär.

– Vi såg det själva från juryrummet. Proceduren är sådan att åkaren för förklara sig själv medan klippet visas upp. I detta fallet kallade vi in Therese med en norsk ledare. Hon fick förklara sig. Så drog vi slutsatsen att det var innanför (gränsen), säger Arne Sandvold till VG

Therese Johaug har redan ett gult kort sedan första helgen i Ruka, Finland. Också det på grund av skejtskär.  LÄS OCKSÅ Kalla stormade ut: ”Jävla skit!”

Enligt FIS tävlingsdirektör Pierre Mignerey kunde norskan fått ytterligare gult kort vilket normalt sett hade inneburit att hon blivit diskad.

– I och med att det är en pågående tävling så hade juryn i stället för att diska henne kunnat tilldela henne tre minuter tilläggstid, säger han.

 

Har blivit hårdare

Vad sa Therese?

– Det får du fråga Therese om. Det som blir sagt i juryrummet säger vi inte till andra. Men det var definitivt ett case som vi diskuterade, säger Arne Sandvold.

Norska landslagschefen Vidar Löfshus gillade inte efterspelet till sprinten.

– Vi tyckte inte att det var trevligt att behöva in i juryrummet och titta på bilderna som helt klart var i gränslandet. Vi är glada för att juryn tog det beslutet som man gjorde, säger han till VG.

– Jag har talat med Therese efteråt och hon känner att det själv. Det skedde i stridens hetta. Det är ett väldigt långt område utan spår och då är det lätt att skidorna tar en annan riktning om du inte är koncentrerad, menar han.

FIS har efter förra säsongen blivit hårdare mot just skejtskär i klassisk stil.

Men enligt juryn höll sig Therese Johaug inom ramarna.

Hon ligger 30 sekunder efter Ingvild Flugstad Östberg i totalen och ett tidsavbräck hade kostat hårt. SE KLIPP HÄR! Fuskade Johaug? Se klipp på bilderna hon misstänks för

Therese Johaug Tour de Ski FIS
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet