Aftonbladet
Dagens namn: Sabina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Nytt svenskt guld efter stor dramatik

Avgjorde med spurt – efter taktiskt rävspel

GUUULLLLDDDD TILL SVERIGE!!!

Posted by Martina Höök on Thursday, February 25, 2016

Sverige har säkrat ett nytt JVM-guld.

Damernas stafettlag – bestående av Ebba Andersson, Elina Rönnlund, Emma Ribom och Jenny Solin – tog hem guldet efter att Jenny Solin spurtat ned Norge.

– Det var en taktisk triumf, säger Solin till Sportbladet.

Guldlaget!   Guldlaget! Foto: Svenska skidförbundet

I går tog Ebba Andersson guld på damernas tio kilometer.

I dag kunde 18-åringen fira ett nytt JVM-guld i rumänska Rostov.

Det svenska stafettlaget  – bestående av Andersson, Elina Rönnlund, Emma Ribom och Jenny Solin – tog hem guldet på 4x2,5 kilometer efter ett stort drama.

– Det här var helt och hållet en taktisk seger. Vi hade två stabila kort på de två första sträckorna där Elina Rönnlund gjorde en helt makalös insats och tog ikapp tre lag och körde ifrån fem, berättar tränaren Tobias Långberg.

Spurtstrid avgjorde

Och det taktiska rävspelet fortsatte.

Efter att Ebba Andersson kört upp svenskorna i ledning med fem sekunder inför sistasträckan valde Jenny Solin att släppa upp norskorna jämsides.

– Planen var hela tiden att jag skulle gå ut lugnt och kontrollerat. Så vi gick väl tillsammans hela vägen in mot mål, men jag kände hela tiden att jag hade bättre skidor, säger Solin.

Och i spurten var också Solin starkast. I mål var svenskorna 0,6 sekunder före Norge på silverplatsen och tio sekunder före Ryssland som tog brons.

– Jag vet att jag är en bra spurtare och det här var en taktisk triumf. Alla gjorde det så bra hela vägen och så kunde jag avgöra med min spurt. Det är helt fantastiskt, säger Solin.

Femteplats för herrarna

De svenska herrarna – bestående av Viktor Thorn, Marcus Fredriksson, Alfred Buskqvist och Hugo Jacobsson – slutadefemma i herrarnas stafett.

Laget var 13 sekunder från Frankrike på bronsplats.

Norge vann före Ryssland.

Skidor Ebba Andersson Svenska längdlandslaget Längdskidåkning
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet