Stark upphämtning av Bergman

Foto: BILDBYRÅN

Fransmannen Martin Fourcade klättrade tio placeringar och vann skidskyttarnas jaktstart i Östersund.

OS-mästaren Björn Ferrys avancemang var blygsammare.

– Det ser väl inte så märkvärdigt ut, sade svensken om sin 14:e-plats.

Efter att ha bommat två skott plockade han två placeringar och var i mål 59 sekunder bakom Fourcade, som spurtbesegrade tysken Andreas Birnbacher. Ryssen Anton Shipulin åkte upp sig från 23:e plats och tog tredjeplatsen.

Dagens uppryckning

Dagens största svenska uppryckning stod Carl-Johan Bergman för. Efter alla sina bomskott på sprinten startade Bergman som 46:a, men körde efter bara en bom och stark skidåkning upp sig till en 18:e-plats, bara sju sekunder bakom Björn Ferry.

– Måste säga att jag är nöjd. Att gå från noll procent till hundra procent i stå var ju ändå kul, sade Bergman, som bara var tre sekunder långsammare än segraren Fourcade i spåret.

– Jag har aldrig åkt skidor så bra som jag har gjort den här veckan. Åkningen är konstant bra. Skyttet är både där uppe och där nere, sade Carl-Johan Bergman.

Björn Ferry var inte riktigt lika nöjd med sin fart. Så var han också en halvminut sämre än lagkompisen på skidorna.

– På mixedstafetten åkte jag bra, men sedan tycker jag det har varit handbromsen i. Så det är lite oroande, det är det, sade Ferry, som i vanliga fall älskar jaktstart.

Ingen OS-form

Nu stack han ut som 16:e man, 50 sekunder efter täten – när han vann guld i OS var avståndet fram över minuten.

Men någon OS-form är han inte i.

– Jag hoppas att den kommer med tävlingarna, oftast brukar det vara så. I fjol var det inte så, så jag är lite orolig att det ska bli samma sak igen. I dag var väl ändå en hyfsad dag på jobbet. Har skjutit bra, men jag kan ju skjuta alla träff. Då är jag ju där uppe fast benen inte riktigt är tipptopp, sade Ferry.

Fredrik Lindström hade högre förväntningar än sin 25:e plats. Han sköt felfritt i liggande, men fyra straffrundor i stående stoppade framryckningen.

– Det började ju så bra, ändå blev det en placering i 20-30-träsket igen, sade Lindström.

Tobias Arwidson är en bländande skytt, men åker ännu lite för sakta för att slåss med de bästa. Fyra felfria skjutningar gjorde att 24-åringen avancerade 14 placeringar upp till 34:e plats.

På damsidan fortsatte norskan Tora Berger sitt segertåg. Tre lopp, tre segrar har det blivit för 31-åringen i Östersund. Vitryskan Darja Domratjeva blev tvåa i jaktstarten och Andrea Henkel, Tyskland, tog tredjeplatsen.

Sveriges Anna-Karin Strömstedt blev 36:a efter totalt fem bomskott.

– Det är klart att det kan bli bättre, det kommer jag nog att kunna visa senare i vinter, sade svenskan.

THOMAS ERIKSSON/TT

Läsarkommentarer

Läsarnas egna artikelkommentarer. Regler du måste följa
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet