Socialdemokraterna

Det senaste om Socialdemokraterna. Läs nyheter, artiklar och se tv-klipp om Socialdemokraterna på Aftonbladet.se.

Visar 10 av 303 st artiklar

Nyheter

Aftonbladet/Inizio: SD starkt framåt – S och M backar

Sverigedemokraterna går starkt framåt och når sin högsta siffra sedan februari, 20 procent. Samtidigt tappar både S och M i Aftonbladet/Inizios oktobermätning. – Det är fler väljare som kan tänka sig att rösta på SD i dag än vid valet, men det är fortsatt ett parti som väcker negativa känslor hos många, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Debatt

Nazistkortet funkar inte mot SD, Löfven

DEBATT. Som bekant säger Godwins lag att ju längre tid en politisk diskussion pågår, desto större är sannolikheten att Hitler kommer upp. Och, säger nutida uttolkare, den som först drar Hitlerkortet brukar också ha förlorat diskussionen. Det är således inte speciellt gångbart att hänvisa till nazismen, fascismen eller för den del kommunism för att få hem en debatt.

Debatt

Du normaliserar SD, Anna Kinberg Batra

DEBATT. Idag är det partiledardebatt i riksdagen. Under söndagens tv-sända debatt blev splittringen inom alliansen tydlig. Moderaterna och Kristdemokraterna har gjort en tydlig högersväng och bidrar till att normalisera Sverigedemokraterna genom sin oförmåga att tala klarspråk om synen på deras roll efter nästa val. I den frågan har Centerpartiet och Liberalerna gett klara besked – att regera med stöd av Sverigedemokraterna är inte aktuellt. Den tydliga sprickan inom alliansen visar att det inte längre finns en gemensam syn på något så grundläggande som själva regeringsfrågan. Därutöver visade också söndagens partiledardebatt att det numera finns stora politiska skillnader mellan de borgerliga partierna. De budgetmotioner som nu avlämnats spretar både när det gäller förslag och inriktning. Att de ska lyckas jämka samman en gemensam ekonomisk politik igen tycks allt mer osannolikt.

Ledare

S och M måste isolera Åkesson

■ 11 oktober SD:s inflytande

Nyheter

Löfven och Åkesson i storbråk

Stefan Löfven och Jimmie Åkesson hamnade i storbråk under kvällens partiledardebatt. – Det enda du kan häva ur dig är en massa fula ord, säger SD-ledaren. Statsministern sade att ”SD är ett nazistiskt parti” vilket nu kommer att leda till en KU-anmälan, enligt Sverigedemokraterna. Efter sändningen betonade Löfven att han menar att SD är ett parti med "nazistiska rötter".

Nyheter

Stora frågan - vem tar vem?

Partiledardebatten i kväll väntas handla om vem som ska ta vem efter 2018. Det kommer att flirtas – och ställas krav. – Anna Kinberg Batra måste ge besked, ja eller nej, är hon beredd att ta makten med hjälp av SD, säger statsminister Stefan Löfven (S) inför drabbningen. M-ledaren utesluter inte att ta makten med SD:s passiva stöd, säger hon till DN.

Arkiv

Svensk politik har aldrig tidigare varit sämre än nu

Jag kommer att få skit för det här. Men jag vill påstå att svensk politik aldrig tidigare varit sämre än nu. Och det beror inte på illvilja. Utan på oförmåga att lyfta sig själv i håret. I kväll möts riksdagens åtta partiledare i säsongens första, av två, partiledardebatter. Den kommer med all sannolikhet att bli en fartig tillställning med oneliners som får oss att skratta. Men oddsen att något viktigt blir sagt är höga. Svensk politik har urartat till ett ständigt passande. Alliansen kollar på de rödgröna, de rödgröna lurpassar på Alliansen. Och båda blocken sneglar mot Sverigedemokraterna. Jag kan förstå att det har blivit så. De traditionella blocken vill inte tappa någon enda väljare till motståndarna. Och inget av dem vill tappa till Sverigedemokraterna. Men förståelse är inte samma sak som acceptans. Ingen parti­medlem, väljare eller samhällsmedborgare borde finna sig i att den politiska debatten töms på idéer. Men det är det som har inträffat.

Nyheter

”Frågan är om Alliansen finns efter valet”

Fler alliansväljare vänjer sig vid tanken på en alliansregering som får stöd av SD, visar en ny undersökning. Men frågan är om alliansen ens är en allians efter valet, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors: – Det måste finnas tankar om vad som händer med Alliansen om den dörren öppnas.

Arkiv

Björklund har rätt – konstigt att ingen fattar det

Jan Björklunds ståndpunkt är den enda rimliga om man vill undvika samma kaos som hösten 2014, då Sverige skulle gå till nyval. Konstigt att alla andra vägrar inse det.

Nyheter

Inga AKB-besked om att regera med S: Två år kvar till valet

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill inte ge ett rakt besked om hon kan tänka sig bilda regering med Socialdemokraterna. I stället säger hon sig vilja fälla Löfven. – Det är två år kvar till valet, det måste spela roll hur man röstar, säger Anna Kinberg Batra.