Student, så stor är chansen att få jobb

”De framgångsrika samarbetar med arbetsgivarna”

NYHETER

Osäker på vilken utbildning du ska välja? Nu kan du kolla hur stora chanser du har att få ett jobb efter examen.

– Skolorna som är framgångsrika samarbetar med arbetsgivarna, säger Mikaela Almerud, ansvarig för högskolefrågor på Svenskt Näringsliv.

Foto: istock

190 000 personer anmälde sig till en utbildning inför vårterminen 2010. I år räknar Verket för högskoleservice (VHS) med ännu fler studenter.

– Konjunkturläget i kombination med högskolorna och universitetens attraktionskraft bidrar till ett fortsatt stort intresse, säger Susanne Wadsborn-Taube, ställföreträdande chef för antagningsverksamheten på VHS i ett pressmeddelande.

Sista chansen:15 oktober

Nu är det dags att göra ditt val – 15 oktober är den sista anmälningsdagen. För studenterna som vill vara säkra på att få jobb är högskoleingenjör i byggteknik ett bra val. I såväl Linköping, Karlstad och Halmstad fick över 90 procent av studenterna ett jobb inom sitt utbildningsområde ett år efter examen, enligt statistik från Svenskt Näringsliv.

– Vi har sett att utbildningarna där majoriteten av studenterna får jobb efter examen har ett bra samarbete med arbetsgivarna. Självklart handlar det också om en efterfrågan på arbetsmarknaden, men vi tror framförallt att det är en god samverkan som är den stora anledningen till framgången, säger Mikaela Almerud, ansvarig för högskolefrågor på Svenskt Näringsliv.

”Problematiskt”

Sämre chanser till jobb har de personer som väljer att plugga sociologi, historia eller filosofi. På många av utbildningarna är 75 procent av studenterna utan jobb ett år efter examen.

– Det är en problematisk situation. Högskolorna ser utbildningarna som ett alternativ för de som är intresserade av ämnet istället för en utbildning som ska ge jobb, Mikaela Almerud och fortsätter:

– Högskolorna borde bli bättre på att informera studenterna om hur situationen ser ut. Statistiken pekar på att ens livsinkomst påverkas om man blir arbetslös i samband med examen.

FAKTA

Så många studenter får jobb:

Topplistan:

Byggteknik från Linköping (Högskoleingenjörer)

Byggteknik från Karlstad (Högskoleingenjörer)

Ekonomi från Linnéuniversitetet

Byggteknik från Halmstad (Högskoleingenjörer)

Industriell ekonomi från Skövde

Av de som tagit examen i program med nämnda inriktningar och som svarat omfattas av undersökningen har över 90 % av årskullen fått ett kvalificerat jobb.

Bottenlistan:

Historisk-filosofiska från Göteborgs universitet (innefattar ämnen som till exempel etnologi, filmvetenskap, filosofi och historia).

Sociologi från högskolan i Halmstad

Sociologi från Södertörns högskola

Sociologi från Örebro universitet

Medie- och kommunikationsvetenskap från högskolan i Gävle

Bland de examinerade från program med dessa inriktningar har färre än 25 % av årskullen som examinerades mellan juli 2008 och juli 2009 fått kvalificerat jobb.

Källa: Svenskt Näringsliv