Så blev vargavintern den billigaste i huset

Familjen Dungmark bytte till bergvärme

Fredrik Dungmark med sina två söner Hampus och Timmy.
Fredrik Dungmark med sina två söner Hampus och Timmy.Foto: privat
TEKNIK

Familjen Dungmark har bott i sitt hus i Boxholm i 14 år.

Förra året bytte de uppvärmningssystem– ett beslut de inte ångrat.

– Allt har funkat klockkrent .Förra vintern var vår billigaste hittills trots att det var mycket kallare än tidigare, säger Fredrik Dungmark 38 år.

För 14 år sedan flyttade familjen Dungmark in i sitt hus 140 kvadratmeter stora hus i Boxholm i Östergötland.

Huset hade ett vattenburet värmesystem med en vedpanna och under 13 år vedeldade familjen sitt hus.

Förra sommaren beslutade sig familjen för att det fick vara nog.

– Det var mycket jobb och vi var trötta på all hantering. Även om vi köpte veden färdigklyven så blev det mycket underhåll, säger Fredrik Dungmark.

Valde länge

Familjen valde länge mellan fjärrvärme och bergvärme men tillslut beslutade de, och några av deras grannar, att bergvärme var det bästa alternativet för dem.

– Både min bror och min pappa hade redan bytt till bergvärme och var nöjda. Att installatören Linds &Källman hade så bra service och att ivt pumpen verkade bra gjorde valet enkelt. Vi kände att vi köpte något tryggt, säger Fredrik Dungmark.

115 000 kronor

Installationen och köpet av pumpen kostade 115 000 kronor. Trots att det är en relativt hög investeringskostnad är det inget familjen ångrar. Förra vintern som var extremt lång och kall blev billigare än de tidgiare i huset.

– Det var en bra vinter att testa ett nytt system. Värmen var jämn i huset och för första gången tog inte varmvattnet slut när man duschade, skrattar Fredrik.

och fortsätter.

– Uppvärmningen förra året låg på runt 13 000 kronor. Tidigare år har vi köpt ved för 14000 kronor och då har det inte alls varit så kallt så det ska bli intressant att se vad uppvärmningen kommer kosta i år.

Slipper underhåll

Det bästa med bytet förutom den lägre kostnaden är enligt familjen att slippa allt underhåll.

– För oss är det vardagslyx, tidigare var vedpannan det första och sista man såg på dagen men nu slipper vi allt det, säger Fredrik.

Skulle du rekommendera andra att byta?

– Absolut, än så länge har det bara varit positivt för oss.

FAKTA

Så här mycket kostar det att byta värmesystem:

Byte till vattenburet system

En konvertering kostar ungefär 4000-6000 kronor per element. Husägare som byter ut sitt system till ett vattenburetsystem med en förnybarkälla kan få ett konverteringsstöd för distributionssystemet. Bidraget är 30 procent av kostnaden men max 30 000 kronor.

Pelletspanna

En komplett pelletspanna kostar ca 65 000 kr exkl kostnad för pelletsförråd och skorsten. Vid installation av en pelletsbrännare på en befintlig panna är kostnaden ca 25 000 kr. En komplett pelletspanna med brännare, skruv, automatisk ask- och sothantering, utformning av förråd, elpatron som reserv mm. kostar ca 70 000-120 000 kr. Priset på pellets varierar med hur mycket du köper och hur den är förpackad (säck eller bulk). Energin från en pelletspanna kostar mellan 60-80 öre/kWh med 85 % verkningsgrad på pannan (mars 2009). Att jämföra med elpriset som kan ligga på runt 1, 20 kr/kWh

Fjärrvärme

Priset för fjärrvärme varierar med leverantör och ort, men ligger oftast i intervallet 75 - 85 öre/kWh, inkl moms och fast avgift. Anslutningsavgiften kan variera mycket. Kontakta ditt fjärrvärmeföretag för prisuppgift.

Solvärme

Kostnaden för en solvärmeanläggning ligger runt 5 000 kr per kvm solfångare inklusive tank, solfångare mm. Om man använder en solfångare för uppvärmning av tappvarmvatten kan den ofta stå för halva uppvärmningskostnaden med ett elpris på 1,20 kr/kWh innebär det att du gör en besparing på runt 3000 kronor per år.

Berg/jord/sjövärmepump

Kostnaden för att installera en berg/jord/sjövärmepump varierar kraftigt beroende förutsättningarna, men intervallet 120 000 till 170 000 kr är vanligt för en villa. Normalt halveras den totala elförbrukningen när du byter från elpanna till en bergvärmepump.

Luftvärmepump

Kostnaden är ca 25 000 kr. Vid utomhustemperaturer lägre än ca -10 till -15 grader stängs de ofta av. Minskningen av uppvärmningsbehovet är i storleksordningen 20 procent. Vid en optimal planlösning kan minskningen motsvara 30-50 %. För ett hus som i dagsläget drar 20 000 kWh /år kan besparingen vara runt 4000 kWh. Med ett elpris på 1,20 kr/kWh blir det 4800 kronor om året. Luftvärmepumpen har då en återbetalningstid på fem år.

Källa: Energiradgivningen.se och Energimyndigheten