Dagens namn: Selma, Fingal
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Spara 1 000-lappar på din smutstvätt

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Här är tipsen som gör att du kan spara tusenlappar på ett år.

Med expertens tvättråd kan du spara över 2 000 kronor på din elräkning.

– De handlar om mycket pengar, säger Camilla Hjortling, energiexpert på Vattenfall.

Tvättar du din tvätt i lägenheten eller i huset finns det pengar att spara genom att hänga tvätten istället för att torka den i torkskåp eller torktumlare.

Hänger tvätten

Energiexperten Camilla Hjortling har räknat med att hon tjänar 2 600 kronor under ett år genom att hänga den rena tvätten på en torkställning.

– Jag hänger fortfarande tvätten utomhus trots att det börjar bli kallt ute, berättar hon.

Bra tvättmaskin

Dessutom finns det pengar att spara genom att köpa ”rätt” tvättmaskin.

– Torkar du tvätten hängande eller i torkskåp eller i torktumlare är det bästa tipsen att köra på högt antal varv per minut. Ska du köpa en tvättmaskin och ha i din bostad så ska du ha en tvättmaskin som har i alla fall 1500 varv. Du kan tänka dig att när du vrider ur tvätten blir det fortare torr. När tvätten centrifugerar och snurrar runt, den vridningen är den mest effektiva sättet att torka tvätten. När du köper en ny tvättmaskin ska du vara observant på varvtalet.

Fjärrvärme i huset?

Dessutom bör du se upp med torkskåp i huset.

– De värsta torktumlarna drar lika mycket el som ett torkskåp, men torkskåpet kan dra mer för den suger ur luft också. Har du till exempel fjärrvärme suger den varm luft ur huset, säger hon.

Använd tvättstugan

Bor du i lägenhet finns det en hel del pengar att tjäna på att gå till tvättstugan istället för att tvätta och torka tvätten i bostaden.

Även om det kan vara bekvämt att tvätta i lägenheten.

– Jag rekommenderar att du använder tvättstugan. Den egna tvättmaskinen går ju på din el och den gemensemma tvättstugan går ju på den gemensamma elen. Så ur din synvinkel är det bättre att tvätta in den gemensamma tvättstugan. – Men något som förvånar mig är att föreningarna inte satsar på tvättmaskiner med högre varvtal, att man snålar in på det. I längden är det mycket dyrare för föreningen eftersom det tar längre tid att torka tvätten.

Väljer du att tvätta och torktumla din tvätt i bostaden drar det 1 852 kWh/år  – vilket handlar om över 2 000 kronor.

– Det handlar om mycket pengar tycker jag. Barnfamiljer tvättar mer och ensamstående mindre, men i genomsnitt tvättar man fyra maskiner per vecka,  Camilla Hjortling.

Senaste nytt
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet