Många barn vill bli plastikopererade

”Vill se ut som tjejerna i dokusåporna”

Vicky Gandhi, Sara Yderberg, Jessica Hansson, Angelica Sörensen och Robin Falk känner flera som kan tänka sig plastikkirurgi. Vicky Gandhi, Sara Yderberg, Jessica Hansson, Angelica Sörensen och Robin Falk känner flera som kan tänka sig plastikkirurgi. Foto: Casper Hedberg
Publicerad:
The You Way

Allt fler ungdomar i nedre tonåren vill plastikoperera sig.

– Om en patient verkligen är angelägen kan vi operera även personer under arton, säger plastikkirurg Christer Lindqvist.

Han har haft flera patienter som frågat om skönhetsoperationer för sina barns räkning.

– Man märker att det finns en större acceptans.

Robin Falk och Jessica Hansson, 14, har flera kompisar som kan tänka sig att plastikoperera sig. De kan båda räkna upp olika sorters skönhetskirurgi: bröstimplantat, läppförstoring, fettsugning av lår, midja och rumpa.

– Många vill se ut som tjejerna i dokusåporna, smala med stora bröst, säger Jessica Hansson.

 

Barn vill operera sig

I går kväll fick några av tjejerna i ”Big Brother” sina läppar förstorade. På bästa sändningstid ser Sveriges yngre tonåringar program som ”The Swan” eller ”Extreme Make-over”, där människor radikalt ändrar utseende med hjälp av avancerade skönhetsoperationer.

Karin Hammarskjöld är skolpsykolog och träffar ofta barn som tycker att de är fula och vill operera sig.

Hon poängterar att föräldrarna har ett ansvar när det gäller att stärka sitt barns självkänsla.

– Tonåringar behöver höra att de duger som de är. Det är inget som man som förälder kan klara av i en handvändning?–det tar många, långa samtal.

 

Hoppas på nya trender

Sara Yderberg, 14, tror att det kommer att komma nya trender och sorters program, även om vissa av operationssåporna kommer att vara kvar.

– Om man verkligen lider är det väl bra att operera sig. Men för de allra flesta gäller nog att man inte skulle må bättre av en plastikoperation.

 

Emmy Sundqvist
Mobilversion | Webbversion