Sommarn kommer - redan på torsdag

NYHETER

På torsdag börjar sommaren.

Sedan håller den i sig över helgen. Det blir kanonväder.

- Sedan är det svårt. Det finns kalluft som kan dra ner över landet, säger Isagel Cedefamn, meteorolog på SMHI.

ÖVER 20 PLUS Dags att plocka fram parasollen och solstolen ur förrådet. I övermorgon kommer varmluften in över oss. Men pass på - i norr kan det bli snö redan i början av nästa vecka, varnar SMHI. Bilden togs i ett annat sammanhang.
Foto: RIKARD LAVING
ÖVER 20 Dags att plocka fram parasollen och solstolen ur förrådet. I övermorgon kommer varmluften in över oss. Men pass på - i norr kan det bli snö redan i början av nästa vecka, varnar SMHI. Bilden togs i ett annat sammanhang.

Hon vill inte ge sig in på en längre prognos än till söndag.

- Nej, det ser ovanligt svårt ut att göra det, säger hon.

Värmen kommer söderifrån, kanske redan på onsdag kväll. Sedan sprider den sig upp över landet, främst i öster, för att sedan nå upp även till norra Norrland.

Temperaturen kommer i södra och mellersta Sverige att ligga på över +20 grader.

- Det kommer ändå inte att bli någon extrem värme. Vi tror inte att det kommer att slås några värmerekord den här veckan, säger Isagel Cedefamn.

I går drabbades både Västergötland, södra Norrland och Småland av åskväder. Den kraftigaste åskan låg över södra Småland.

Blixten slog ner

På mindre än en kvart slog blixten ner i två villor utanför Växjö. I den ena villan, i Opperyd, tvingades en barnfamilj att fly ut ur lågorna. Alla klarade sig från fysiska skador. Den andra villan, i Hagaliden, fanns ingen hemma. Båda villorna brann ner.

I början av nästa vecka kan det även bli snöväder i nordligaste delarna av landet.

- Det finns en skarp kallfront men vi vet inte hur långt söderut den drar, säger Isagel Cedefamn.

Per-Iwar Sohlström