Bli smal i vår med choklad och skaldjur

1 av 2 | Foto: Jan Danielsson
LEV I LYX. Med Montignacmetoden är det fullt tillåtet att dricka champagne och äta mörk choklad . Däremot får du inte dricka öl eller äta kex.
HÄLSA

Glöm fettfri yoghurt och kokt ris.

Med Montignac-metoden är det fritt fram att äta både choklad och gåslever.

Nu har bantningsgurun Michel

Montignac släppt en ny bok om sin

exklusiva metod.

Till skillnad från

många andra metoder är Montignacs diet synnerligen trevlig. Rött vin, mörk choklad, fruktmarmelad, ost - här är den klassiskt ”förbjudna” maten tillåten.

Potatis och ris däremot är mat som bör undvikas.

Hemligheten bakom metoden stavas GI – en förkortning som står för glykemiskt index.

– Glykemiskt index anger hur snabbt ett livsmedel höjer blodsockret. Det är också ett indirekt mått på hur mycket insulin som kommer att frigöras. Man ska hålla insulinhalten på låg nivå. Hög blodsockerhalt gör så att kroppen lagrar fett i stället för att släppa igenom det, säger Michel Montignac.

Michel Montignac är uppvuxen i en familj där alla är överviktiga. Med åren lade även han själv på sig oönskade kilon.

Efter ett besök i USA 1979 fick han nys om en metod som användes framförallt för diabetiker som behövde gå ner i vikt. Han testade den och gick ner 16 kilo.

Boken gjorde succé

Tillsammans med forskare i Frankrike arbetade han fram Montignac-metoden och skrev boken ”Att äta ute och gå ner i vikt”.

Den gjorde succé hos läsarna - och kritiserades av dietisterna.

Alla gamla föreställningar om kalorier sopades under mattan till fördel för GI.

Inte konstigt att dietisterna slog bakut.

Strax efter kom boken "Jag äter och njuter - därför blir jag smal" och för en tid sedan släpptes hans senaste bok, "Jag äter - och förblir smal".

- 85 procent av alla som testar min metod går ner i vikt och behåller den, säger Michel Montignac.

För att kunna följa Montignac-dieten måste man sluta tänka på kalorier och i stället lära sig dela in maten efter GI.

Högförädlade kolhydrater som vitt ris, vetemjölspasta, potatis, vitt bröd och socker är förbjudet eftersom det har ett högt GI.

Däremot är det fritt fram att äta i stort sett hur mycket som helst av produkter med lågt GI, som sallader, tomater, gurkor, lökar, kål, selleri, auberginer, bönor, paprika, broccoli, sparris, svamp, bönor, såser med

oljor och kryddörter, fisk, ägg, ost och kött.

Fett är också tillåtet, till exempel fiskfett och vegetariskt fett.

Korta tilllagningstider och färska råvaror är också ett måste.

Så här fungerar Montignac-metoden

Här är några grundregler

3 kändisar som använt metoden

Foto: JERKER IVARSSON
Foto: AP
Foto: BJÖRN LINDAHL

Petra Weiss