Så äter du mindre fett

HÄLSA

1. Skär bort fettranden på kött och ät inte skinnet på kyckling.

2. Gör pastasåser baserade på tomatsås/krossade tomater, grönsaksröra, bönröra eller liknande.

3. Undvik såser med grädde och crème fraiche.

4. Undvik uppenbart feta saker som bullar, kakor, wienerbröd och liknande.

5. Ta mindre smör på brödet eller välj i stället exempelvis mager mjukost.

6. Gör fettfria marinader på vin, tomatjuice, fruktjuice, yoghurt, salsa och sojasås.

7. Ät enligt tallriksmodellen med mycket frukt och grönt.

8. Byt aldrig ut mat mot godis, ät alltid godis som något extra.

9. När du steker, använd då gärna teflonpanna och, i stället för smör, låt maten puttra i vatten, buljong, lite vin eller citronsaft, samt krydda ordentligt.

10. Koka, ånga och ugnsstek mer av din mat.

(”I form för livet” av Camilla Porsman)