Vad gör man när man trancherar?

Kristina Eriksson, Viktklubbens matkreatör, chattade på Aftonbladet.se

HÄLSA

Läsarna på Aftonbladet.se ställde frågor till Viktklubbens matkreatör Kristina Eriksson. Hon fick bland annat svara på olika termer för matlagning.

[Moderator] säger: Kristina har inte kommit ännu, men ställ dina frågor om matlagning och smalmat redan nu.

Kristina Eriksson säger: Hej nu är jag här. Varsågod och ställ dina frågor.

Palle säger: Du, vad är något som är transcherat?

Kristina Eriksson säger: Hej Palle. Trancherat betyder att det är uppskuret. Tex en kyckling, stek etc

Hanna säger: Äter du som du lär?

Kristina Eriksson säger: Hej Hanna Ja jag äter ganska mager mat. Jag jobbar hemma så ibland blir det för många mellanmål...

sandra säger: vad är det för skillnad mellan lightläsk och "vanlig"?

Kristina Eriksson säger: Lightläsk innehåller väldigt få kalorier medan vanlig innehåller ca 50 per dl.

säger: Skulle man kunna tänka sig att utarbeta menyer för en vecka i taget byggt på det kaloriantal var och en behöver. I mitt fall bör jag hålla mig till 1300 kcl om dagen. Det vore enklare att planera och handla då. Christina

Kristina Eriksson säger: Vi på Viktklubben jobbar på det.

Storke säger: Finns det fler kalla såser än sås med yoghurt som är kalla? Tsatsiki är ju baserat på yoghurt, vad kan man använda mer?

Kristina Eriksson säger: Hej Jovisst finns det . Du kan göra sås på creme fraiche, gräddfil, filmjölk (ev med lite majonnäs i osv. Lycka till

Hillary Clinton säger: Har du nått bra resept på äpplepaj?

Kristina Eriksson säger: Hej Ja det är ju äppelpajstider nu. Jag brukar göra en där man kavlar ut smördegsplattor. Lägger på 3 skivade äpple, riven mandelmassa och lemon curd. Viker över smördegsplattan (det ser ut som en apfelstrudel) och gräddar i ca 15-20 min i 225 grader. Gott!

Dregen säger: Tjena tjena, Dregen här. Vad kan man smaksätta kaffe me? Gjorde kaffe med kanel som imponerade på tjejen, undrar om det finns fler saker.

Kristina Eriksson säger: Hej! Du kan förslagsvis smakasätta det med 2-3 rutor mörk choklad i koppen eller kardemumma när du brygger. Nötcreme ska också vara gott (har ej provat själv)

Linda Magnusson säger: Vad är bra att bjuda på om man vill laga en förförisk middag?

Kristina Eriksson säger: Jag skulle i ditt läge ha lagat en pastarätt med grönmögelost, parmaskinka och soltorkade tomater och lite balsamvinäger. Han kommer att falla pladask jag lovar!

Leander säger: Då undrar jag som Palle, vad är i så fall blancherat? Eller heter det inte det?

Kristina Eriksson säger: Förvälla (tror jag)

Moderator säger: Nu har vi bara tid med en enda fråga till.

Dan säger: hej! Jag äter alltid samma mat. Spagetti och köttfärssås. När jag säger alltid menar jag nästan alltid 6ggr i veckan. Jag gillar det och vill inte byta kost. Är det skadligt för hälsan?

Kristina Eriksson säger: Hej Skadligt är det kanske inte men det är alltid bättre att variera sig. Då blir risken för bristsjukdomar mindre.

Kristina Eriksson säger: Hej och tack för många bra frågor.

Moderator säger: Tack alla ni som ställt frågor och tack Kristina. Nu är chattet slut. En sammanfattning kommer snart.