"Gorgonzola-sås är gott till kött"

HÄLSA

Matexpert Kristina Eriksson chattade på Aftonbladet.se och svarade bland annat på hur man kan laga en god och kalorisnål sås.

   Kristina Eriksson säger: Hej allihopa, nu är jag här. Varsågod och ställ era frågor!

Eva säger: Jag är vegetarian och byter ofta ut ingredienserna i era recept. Hur ska jag då kaloriberäkna dem?

   Kristina Eriksson säger: Hej Eva. Om du är med i Viktklubben så har du tillgång till vårt näringsberäkningsprogram. Då kan du lägga in alla ingredienser där och hoppa över köttet (eller fisken).

loel säger: Hej. Finns det något knep för att göra min sons mat lite mindre fet? Han tycker om när den droppar av fett, men jag tänkte att det kanske finns nåt som man kan sätta dit i stället, som en slags placeboeffekt?

   Kristina Eriksson säger: Hej loel. Nej någon sådan känner jag inte till, men jag tycker att du kan pröva dig fram med magrare mjölkprodukter än de du annars använder osv. Om du dessutom serverar mycket frukt o grönsaker till så jämnar du ut fettmängden. Lycka till!

Hanna säger: Hur kan man tillaga pasta på ett enkelt och nyttigt sätt?

   Kristina Eriksson säger: Hej Hanna. Man kan göra sin pasta som vanligt (eller kanske välja en fiberrik variant) och servera den med en tomat och grönsakssås (Fräs lök, vitlök, svamp och andra grönsaker du tycker om), tillsätt krossade tomater, salt, en nypa socker, oregano, 1 tsk fransk senap o en buljongtärning. Ev kan du också röra ner 1-2 msk lättcreme fraiche (men det är inte nödvändigt!). Jättegott jag lovar!

carma säger: Hur lagar man god mat på sojabönor?

   Kristina Eriksson säger: Hej Carma Jag har gjort chili sin carne på sådan sojabönsmix som man kan köpa i de flesta livsmedelsbutiker. Jag antar att man kan använda dem som man använder andra bönor o linser. :-)

Olle säger: Jag tycker att Viktklubbens recept är för svåra att laga. Kan jag göra dem enklare eller är matlagning bara att glömma för mig?

   Kristina Eriksson säger: Hej Olle. Visst kan du göra dem enklare - pröva dig fram o ta bort eller ersätt ingredienser som du inte gillar. Har du kollat på Viktklubbens supersnabba recept? Sök på att rätten får ta max 15 minuter (eller 20) så kommer du att hitta massor med enkla recept, lycka till!

Åsa säger: Hej hej! Kan du ge mig tips på en god och nyttig och hyffsat lättlagad sås som man kan ha till en bit kött? Gärna en varm sås för kalla såser finns det ganska gott om recept på. Tack på förhand!

   Kristina Eriksson säger: Hej Åsa Då skulle jag göra en gorgonzolasås! Fräs lite purjo o finstrimlad morot i en traktörpanna. Strö på 1 1/2 msk mjöl (till 4) . späd med mjölk och smula ner 75 g gorgonzola som får smälta i såsen. Smaka av, ev behövs lite buljongtärning.

Jennsa säger: Hej! Skulle villja veta om du har nåt tipps på nåt man kan laga om man tycker att det är trist att laga mat åt bara sig själv varje dag??

   Kristina Eriksson säger: Hej Jennsa. När jag är uttråkad på matlagning och vill ha mat medetsamma brukar jag göra hemmagjorda hamburgare. Blanda 400 g nötfärs med 3-4 msk vatten, salt o peppar. Forma till 4 biffar (vill du göra till en person ta 100 g färs). Stek o ät med hamburgerbröd eller grovt lantbröd. Ät massor med grönsaker o gräddfilsdressing till. Lycka till:-)

Liten säger: Jag tål nästan ingen frukt eller grönsaker. Frukter som finns i affärerna är inte alltid så färska, goda eller bra. (Jag äter fasta måltider) Vet du något gott och nyttigt som man skulle kunna ta och äta i stället, för att hålla sig pigg och nyttig under dagen?

   Kristina Eriksson säger: Hej, hej. Hur är det med rotfrukter? Morötter, kålrötter o rödbetor kan man använda i smaskiga råkoster och sedan blanda i frukt som du tål (jag brukar ta i äpple, päron eller konserverad persika). Hoppas du hittar något som passar dig!

säger: gjorde en fettfri köttfärs paj igår med bla annat linser i . god i och för sig, men varför blir "nyttig "mar alltid så torr!

   Kristina Eriksson säger: Hej Persika . Ett livsmedel som jag har börjat använda i ganska stor grad är minifraiche, jag tycker att den har en otrolig smak för att innehålla så lite fett. Annars kan man ju ersätta fettets smörjande egenskap med tex tomatkross, mager kokosmjölk, kokt ägg osv.

pajen säger: tjena moss: Hur kan man göra min favoritmat paj på ett nyttigt vis? eller går det ej tro? / hälsningar pajen

   Kristina Eriksson säger: Hej Pajen. Visst går det, det finns många sätt att göra ett pajskal nyttigare. Ett sätt är att byta ut 50 g av margarinet mot 3/4 dl mager kesella. Byter du ut 1 dl av vetemjölet mot graham blir pajen ändå nyttigare. man kan också byta ut hälften av margarinet mot 100 g kokt mosad potatis. Pröva dig fram o lycka till!

Moderator säger: Nu är chatten slut för idag. Tack Kristina och alla ni som ställt frågor!