Tappa kilon med rätt metod!

HÄLSA

Atkinsmetoden

– Du slipper vara hungrig

Grundtanke: Den amerikanske hälsogurun Atkins hävdar att 50–75 procent av energin ska komma från protein och fett och resten från kolhydrater. Kött, fågel, fisk, ägg och smala grönsaker som gurka och sallad.

Du får inte äta: Socker. Kolhydrater får bara intas i små mängder, liksom spannmål.

Viktminskning: Ca 1,5–3 kg/vecka

Passar dig som: Vill gå ner snabbt men jämt är hungrig.

Fördelar: Du äter dig mätt och dieten är lätt att följa.

Nackdelar: Kosten blir väldigt ensidig och det är omöjligt att täcka behovet av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Att helt utesluta kolhydrater i kosten är direkt olämpligt eftersom hjärnan behöver blodsocker för att fungera. Det låga kolhydratintaget kan få dig på dåligt humör och ge dålig andedräkt.

Maxtid: 6 månader

För extra bra resultat: Gå eller jogga 20–30 min/ dag, styrketräna 2 gånger i veckan.

Tips:

Komplettera kosten med multivitamintabletter.

Introducera kolhydraterna successivt efter inkörsveckan.

GI-­metoden

– Du behåller enkelt din nya låga vikt

Grundtanke: GI-metoden är egentligen ingen bantningsmetod utan ett verktyg för att lära dig att äta rätt. GI, eller Glykemiskt Index, är ett mått på hur snabbt ett livsmedel höjer blodsockret. Du äter mat med lågt GI som ger ifrån sig energi långsamt och håller blodsockret på en jämn nivå. Du kommer att bli lika mätt som tidigare men får en bättre fettförbränning.

Du får äta: Mat med lågt GI som håller dig mätt länge, till exempel rågbröd, ris och kött.

Du får inte äta: Socker och snabba kolhydrater.

Viktminskning: Varierar, men omkring 0,5–1kg per vecka. Passar dig som: Vill lära dig att äta bra och behålla din nya vikt när du gått ner.

Fördelar: Du lär dig att äta bättre, får en jämnare blodsockernivå och din insulinproduktion

blir inte lika kraftig. Du känner dig mätt längre och blir mindre godissugen.

Nackdelar: Det finns inga bevis för att en kost med lågt GI gör att man går ner i vikt. Anledningen till att man går ner är troligen att man tänker mer på vad och när man äter än man gjorde innan man påbörjade ”dieten”. Det är krångligt att läsa GI-tabellerna och att planera sin matlagning efter GI-värdet.

Maxtid: Obegränsad. Det

finns bara fördelar med goda kostvanor.

För extra bra resultat: Kombinera kost med lågt GI med regelbunden träning så får du snabbare resultat.

Tips:

Ät cirka 30 energiprocent fett. Låt fettet komma från fisk, skaldjur och vegetabilier.

20–30 procent av energiintaget bör komma från protein, för att hålla igång fettförbränningen och spara muskelmassa.

40–50 procent av energin bör komma från kolhydrater.

Stenåldersmetoden

– Är bra för din hälsa i stort

Grundtanke: Tanken är att vi genom att äta som våra förfäder ska se ut som de – smala, friska och starka.

Du får äta: Bär, frukt, nötter, grönsaker, rotfrukter, fisk, ägg och kött.

Du får inte äta: Spannmålsprodukter, matfett, salt, socker och mjölkprodukter.

Viktminskning: 1–2 kg per vecka i början. Efter det bestämmer du själv takten.

Passar dig som: Tycker om att laga mat och är beredd att lägga om dina kostvanor

rejält.

Fördelar: En mycket hälsosam metod som garanterat gör att du går ner i vikt, får lägre blodtryck och blodfetter. Den proteinrika maten håller dig mätt och bristen på socker, salt och kemiska tillsatser skyddar mot en rad moderna folksjukdomar.

Nackdelar: Det är svårt att leva enligt den här filosofin i dagens samhälle. All mat måste lagas från grunden och inga konserver eller halvfabrikat får användas. Räkna med att matkostnaderna går upp.

Maxtid: Finns inte. Den

här metoden gäller för resten av livet.

För extra bra resultat: Rör på dig. Utnyttja alla de möjligheter du har till vardagsmotion: använd trapporna och promenera.

Tips:

Börja långsamt, ät 1–3 vanliga mål i veckan.

Salta inte maten.

Ta en multivitamin om dagen.

Använd bara olja i maten.

Montignacmetoden

– Du kan frossa i fet lyxig mat

Grundtanke: Metoden bygger på att det endast är blodsockret och glykemiskt index man behöver bry sig om. Här behöver du inte tänka på energiintag eller mängd.

Du får äta: Du får mat med lågt GI som exempelvis morötter, rågbröd och ris som håller dig mätt länge.

Du får inte äta: Kolhydrater i någon större mängd.

Viktminskning: 3–6 kg de första två veckorna, därefter 0,5–1 kg per vecka tills du nått din idealvikt.

Passar dig som: Tycker om god och lyxig mat.

Fördelar: Här kan du frossa i gåslever, choklad, dessertostar och champagne. Det anses bättre att du äter fett än kolhydrater, för att slippa blodsockersvängningar och hungerkänslor.

Nackdelar: Om man bara äter mat med lågt GI måste man utesluta viktiga och näringsrika livsmedel. Metoden tar heller inte hänsyn till det totala antalet kalorier. Det strider mot all annan vetenskap, eftersom energiintaget måste vara lägre än energibehovet för att man ska gå ner i vikt.

Maxtid: 3 månader eftersom kostintaget är onaturligt för kroppen.

För extra bra resultat: Motionera minst 30 min varje dag.

Tips:

Tag en multivitamin varje dag.

Ät tre mål om dagen, hoppa aldrig över en måltid.

Undvik mellanmål.

Undvik mättat fett, som charkuterier, smör, fet mjölk/grädde, fett kött. Välj i stället fet fisk, olivolja, solrosolja.

Undvik sötade drycker, juice och liknande.

Undvik starkt kaffe, drick hellre koffeinfritt.

Lowfat-metoden

– Inga krångliga regler att följa

Grundtanke: Att dra in på fettet är en väl beprövad metod. Fett innehåller mer än dubbelt så mycket kalorier som annan mat och jämfört med kolhydrater omvandlas fett sju gånger så snabbt till kroppsfett.

Du får äta: Det mesta, så länge du väljer produkter med låg fetthalt. Ät fisk, fågel och ägg utan problem.

Du får inte äta: Fet mat, animaliskt fett och synligt fett på exempelvis kött.

Viktminskning: 2–3 kg på ett par månader.

Passar dig som: Inte orkar hålla reda på krångliga matrestriktioner och vill hitta en metod som fungerar i längden.

Fördelar: En low fat-diet har visat sig vara det bästa för att bibehålla vikten. Du behöver inte lära dig några nya matvanor för att bibehålla den nya vikten. Genom att äta mindre animaliskt fett minskar du risken för hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer.

Nackdelar: Överviktiga som börjar äta fett­snålt går som regel bara ner 2–3 kg. Vill man gå ner mer måste man göra större förändringar. En viss andel fett behövs dessutom för att vi ska bibehålla en god hälsa och en effektiv ämnesomsättning. Alla fetter är inte dåliga. Hälsosamma fetter finns i fet fisk, avokado, nötter, frön och vegetabiliska oljor.

Maxtid: Bara du ser till att du får i dig de viktiga vegetabiliska fetterna kan du fortsätta med metoden hur länge som helst.

För extra bra resultat: Ugnsstek, koka eller grilla kött, fisk eller fågel.

Tips:

Avlägsna fett från soppor och såser genom att låta dem kallna i kylen. Då lägger sig fettet på ytan och är lätt att avlägsna.

90/10-metoden

– Du får äta din favoritmat

Grundtanke: Om du äter magert och riktigt till 90 procent kan du fuska då och då och ändå gå ner i vikt. Det är tanken bakom dietisten Joy Bauers metod. Eftersom du får äta små portioner av din favoritmat och dina favoritsnacks blir du mindre sötsugen och håller dig lättare till matplanen.

Du får äta: Allt, bara du håller dig till rekommenderad mängd.

Du får inte äta: Ingenting är förbjudet.

Viktminskning: Upp till 2 kg i veckan.

Passar dig som: Vill kunna unna dig något gott då och då utan dåligt samvete. Lämpar sig även för dig som blir trött och grinig av att äta för lite kolhydrater.

Fördelar: Du kan gå på fest eller middag utan att behöva oroa dig för vad du äter.

Nackdelar: Det är lätt att man börjar fuska för mycket.

Maxtid: 2 veckor–4 månader.

För extra bra resultat: Ät små måltider på regelbundna tider.

Tips:

Sätt upp ett mål, snarare än en målvikt. Du kan till exempel satsa på att gå ner en storlek i kläder eller bli smalare om midjan.

Dela efterrätten om du äter ute.

Köp bara nyttig mat och håll koll på kalorierna oavsett källa.

Viktväktarna

– Enkla regler ger resultat

Grundtanke: Viktväktarna tillhandahåller en paketlösning för den stressade nutidsmänniskan. Alla livsmedel är omräknade till poäng/points i stället för kalorier. Utifrån kön, vikt och längd får du ett antal poäng att förfoga över varje dag. Dagsransonen points för en kvinna ligger på 17–26 points och för män 25–34 points. Sedan är det bara att räkna.

Du får äta: Allt, så länge du inte överskrider det uträknade dagsintaget.

Du får inte äta: Teoretiskt sett finns det inget du inte får äta, men en del sötsaker och fet mat har så högt antal points att det inte lämnar mycket utrymme för annan mat. Därför bör du låta bli dem för att kunna äta annat.

Viktminskning: Normalt 0,5–1 kg per vecka.

Passar dig som: Tycker att det är svårt att hålla reda på vad olika livsmedel innehåller och hur mycket du kan äta utan att bli tjock.

Fördelar: Du kan äta det du tycker om och ändå gå ner i vikt.

Nackdelar: Viktväktarna tar bara hänsyn till energiintaget trots att vi i dag vet att det är skillnad på olika energikällor. Man

blir till exempel inte lika tjock av protein som av kolhydrater trots att de innehåller lika mycket energi per gram.

Maxtid: Obegränsad. Viktväktarnas filosofi går ut på att du ska äta mer hälsosamt, vilket aldrig är fel.

För extra bra resultat: Hitta en motionsform som passar dig och rör dig regelbundet.

Tips:

Ät frukost, lunch och middag på bestämda tider.

Drick vatten smaksatt med citron eller gurka till maten.