Henrik gick ner 21 kilo

Valde turbovägen och rasade i vikt

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
HÄLSA

Bartendern och marknadsföraren Henrik Sjölund, 33, i Stockholm var uppe i 112 kilo när han bestämde sig för att byta vanor. Han valde turbometoden – och fyra veckor senare hade han gått ner fem kilo.

Söta cocktails, stressigt jobb och skräpmat.

I augusti förra året vägde bartendern Henrik Sjölund, 33, över hundra kilo.

I dag har han blivit av med extralasten — och numera blandar han bara GI-drinkar i baren.

Henrik är stolt över att ha lämnat ”larmnumret” 112 bakom sig. Så många kilon – 112 – vägde han fram till augusti i år. Det stressiga jobbet, drinkar, läsk och hamburgare hade till slut satt sig runt midjan.

– På kvällsskiften kickade jag igång mig själv med godis och Coca-cola, säger Henrik.

Påpekade riskerna

Det var först när hans föräldrar påpekade riskerna som Henrik fick sig en tankeställare.

– De är båda läkare och varnade för att jag låg i riskzonen för att få diabetes, säger han.

En kompis tipsade om Ola Lauritzons bok ”GI-metoden” och Henrik fastnade för grundtanken, att bekämpa sockerberoendet. På semestern satte han i gång – och sedan vände viktkurvan tvärt nedåt. På bara en månad hade han tappat fem kilo.

– Det otroliga var att jag inte var sugen på godis alls under tiden, säger han.

Valde snabba metoden

Henrik valde ”turbo-vägen” och efter 15 veckor hade han gått ner 21 kilo. Nu äter han fortfarande enligt GI-principen och har blivit kvitt sitt behov av socker.

– Jag har aldrig varit så pigg som jag är i dag, säger han.

Drinkarna då?

Jo, Henrik har löst problemet genom att blanda särskilda GI-cocktails med så lite juice och topping som möjligt.

– Alkohol innehåller också socker, men inget tillsatt. Har du bra råvaror blir det gott utan likörer och juicer, säger han.

Läs mer:

Sara Milstead