Farligt att banta med Atkinsdiet

Forskare varnar för leverskador

1 av 4 | Foto: Björn Elgstrand
Avråder Professor Claude Marcus anser att Atkins är ett dåligt sätt att banta på.
HÄLSA

Två av de mest populära metoderna att gå ner i vikt får hård kritik av forskare.

Mat med högt GI höjer inte alls blodsockret. Och Atkinsdieten är rent farlig.

– GI är ett sätt att utnyttja folk och sprida magi, säger dietisten Marlene Olivares-Dahlby.

En 40-årig kvinna som följde Atkinsdieten hamnade på sjukhus med ketoacidos. Hennes blod innehöll farligt höga halter av ketonkroppar. De bildas i levern vid svält.

Professor Klaus Dieter Lessnau är verksam vid New Yorks School of Medicin. Han beskriver fallet i nya numret av tidskriften The Lancet. Bristen på kolhydrater i maten gjorde kvinnan sjuk.

GI-metoden går ut på att äta livsmedel med lågt glykemiskt index. Den kritiseras av en annan amerikansk forskare, doktor Elizabeth Meyer-Davis på University of South Carolina.

Hon mätte blodsockret på 813 vuxna under fem år. Och värdena påverkades inte om försökspersonerna åt mat med högt glykemiskt index som vitt bröd och potatis.

Den som avstår kolhydrater missar dessutom fibrer, mineraler och vitaminer.

Metoden är inte sund

Claude Marcus, professor vid Rikscentrum för överviktiga barn på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, instämmer.

– Vi avråder från Atkinsdieten, vi anser inte att den är sund, säger han till TT.

– Det är inget bra sätt att banta på.

GI-värdet baseras på hur blodsockret påverkas av ett livsmedel – när personen har fastat före intaget. Maten får andra värden när personen inte fastat och äter annat samtidigt.

Och blodsockret åker inte jojo hos friska personer. Metoden kan dock vara bra för typ II-diabetiker.

Inte bara bantning

Ulrika Davidsson, kostrådgivare och GI-expert, har själv gått ner 30 kilo på ett halvår med Atkinsdieten.

– Jag tycker att det låter lite märkligt och vill gärna läsa den nya rapporten själv. GI-metoden handlar inte bara om att gå ner i vikt. Det är ett fantastiskt sätt att må bra och hålla sig pigg och frisk.

Läs mer:

Kerstin Danielson