Så fixar du GI-maten

– mål för mål

HÄLSA

Ett tankefel hos bantare är att varje måltid är

den sista: ”Bara den här lunchen – sedan ska jag bli duktigare”.

Sanningen är ju att du kommer att behöva äta minst tre gånger om dagen i resten av ditt liv! Ät nyttiga alternativ som gör dig mätt länge, så går viktminskningen som en dans.

Bra GI-mat till frukost, lunch och middag.
Bra GI-mat till frukost, lunch och middag.

Bra GI-frukost:

Osötad müsli med filmjölk.

Kokt eller stekt ägg.

Omelett.

Helkornsbröd med kalkon, skinka eller rostbiff. Tomat, sallad, gurka.

Undvik: Vitt bröd, marmelad, söta frukostflingor.

Drick: Örtte, kaffe eller vatten.

Undvik: Fruktjuicer.

Bra GI-lunch:

Kyckling, lax, kött med grönsaker och tillbehör som fullkornspasta, råris eller quinoa.

Kolhydraterna på tallriken ska ses som tillbehör istället för som bas.

Undvik: Pommes frites, vit pasta, kokt potatis, färdigmat från frysdisken, piroger, pajer.

Drick: Vatten.

Undvik: Lättöl, juice och läsk.

Bra GI-middag:

Rikligt med proteiner som fisk, vilt och fågel. Grönsaker utan för mycket kolhydrater. För snabbast resultat utesluter du kolhydrater helt efter klockan 18.00. Då tömmer du din kolhydratsdepå under natten och har väldigt god fettförbränning vid nästa morgons frukost!

Undvik: Potatisgratäng, färdiga köttbullar, hamburgare, pizza, nudlar.

Drick: Helst vatten, men du kan unna dig ett glass rött.

Undvik: Öl, drinkar, läsk, juice.

Läs mer:

Erika Scott