7 bantade klassiker

7 bantade klassiker

HÄLSA

Husman på nytt sätt!

Grön ärtsoppa med chevreklick

Tid: 20 minuter

100 gram finhackad gul lök

1 msk olivolja

500 gram gröna ärter

10 dl hönsbuljong

25 gram chevre

2 msk Kesella 1 %

färsk oregano

4 skiva vitt bröd

4 skiva rökt skinka i tärningar

1 dl finhackad purjolök

40 gram riven 17%-ig ost

Fräs lök i margarin i en kastrull. Tillsätt ärtorna otinade tillsammans med hönsbuljong. Låt soppan koka i 5 minuter. Kör den slät med en mixerstav.

Rör ihop chevre och kesella. Blanda skinka, purjolök och ost. Fördela det på brödskivorna. Gratinera i 250 grader i ca 5 minuter.

Wallenbergare

300 gram fin kalvfärs

3 st äggulor

1 dl matlagningsgrädde 15 % fett

2 dl mjölk 3 % fett

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 krm fyra kryddor (Epice Riche)

2 dl rivet dagsgammalt vitt bröd

2 msk smör till stekning

1 msk majsolja

potatismos

små ärter

lingonsylt

Alla ingredienser skall vara kylskåpskalla. Helst skall färsen blandas i en bunke som är placerad i en större bunk med krossad is på botten. Använd gärna elvisp med degkrokar och kör på låg hastighet. Arbeta först in kryddorna i färsen, tillsätt gulorna, en i taget, häll i den kalla grädden och mjölken i en fin stråle, litet i sänder. Det är viktigt att varje vätskeportion arbetas in i färsen innan en ny tillsätts. Färsen blir ganska lös.

Strö ut hälften av det rivna brödet på en skärbräda. Klicka ut färsen med hjälp av två skedar till 8-12 biffar. Strö rivet bröd över, forma och platta till med en stekspade.

Bryn smöret i en stekpanna och stek biffarna sakta på ej för stark värme ca 4 minuter per sida. Lägg upp biffarna på varmt serveringsfat.

Servera med potatismos, små ärter och lingonsylt.

Rotmos och köttkorv

Tid: 60 minuter

1 kg kålrot i bitar

400 gram morötter i bitar

700 gram potatis i bitar

1 st köttbuljongtärning

1 msk margarin

salt

peppar

300 gram köttkorv

5 st kryddpepparkorn

lagerblad

salt

2 msk senap

4 st husmans knäckebröd

Koka kålrötter och morötter i 30 min i vatten och buljong. Tillsätt potatisen. Koka tills allt är mjukt. Häll av spadet och spara det. Mosa med potatisstöt.

Tillsätt margarin, salt och peppar och spad om det behövs. Gör 5-6 hål i korven med en provsticka. Koka korven tillsammans med pepparkorn, lagerblad och salt i vatten så det täcker i 20 minuter. Skär upp korven i 3-4 cm stora bitar. Ät tillsammans med senap.

Dillkött

1.5 kg lammbringa eller lammstek

2 liter vatten

1 msk salt

2 st morot

2 st stora gula lökar

5 st kryddpepparkorn

1 st lagerblad

5 msk vetemjöl

svartpeppar

2 msk färskpressad citronjuice

0.25 tsk socker

Rikligt med hackad dill

Koka upp köttet i enbart vatten i en rymlig kastrull - det ska vara så mycket kallt vatten att köttet täcks. Låt koka livligt 5 minuter under lock. Skumma noga med en stor slev.

Sänk värmen och koka tillsammans med morötter, lök hel kryddpeppar samt lagerblad under lock i ca 1 timme eller tills köttet är mört.

Mät upp 6 dl silat kokspad i en kastrull och vispa ner idealvetemjöl medan det hela sakta värms. Vispa så att mjölet inte klimpar sig. (Skulle det hända så sila såsen.)

Koka såsen 2-3 minuter. Salta och peppra och smaksätt med pressad citronsaft, socker och hackad dill. Lägg i köttbitarna och låt dem värmas i såsen. Smaka av. Strö över dill. Servera med potatis, sockerärter, gärna också broccoli, citron i klyftor och gott bröd.

Kålpudding

Tid: 70 minuter (varav 40 i ugnen)

1 kg vitkål

2 msk margarin

400 gram blandfärs

200 gram kokt potatis

1 st ägg

3 dl mellanmjölk, ev mer

1 tsk salt

peppar

0.5 tsk oregano

1 msk ljus sirap

800 gram potatis

4 msk lingonsylt

Skär kålen i fina bitar. Förväll dem i lättsaltat vatten i 5 minuter. Stek kålen lite lätt i margarin i en stekpanna. Blanda färs, mosad potatis, ägg, mjölk, salt, peppar och örtkrydda till en lös smet. Lägg smeten i en smord form. Täck med vitkål och ringla över sirap. Stek i 225 grader i 40-50 minuter.

Servera med potatis och lingonsylt.

Senapsfylld strömming

Tid: 40 minuter

400 gram strömmingsfilé

1 dl kesella 10 %

1.5 msk senap

2 msk gräslök

salt

peppar

2 msk ströbröd

1 kg potatis

250 gram grönsaksblandning

4 skiva grovt bröd

Lägg strömmingen med skinnsidan nedåt på en skärbräda. Blanda kesella, senap, gräslök, salt och peppar. Fyll fisken med röran och rulla ihop dem.

Lägg dem i en smord form. Bred eventuell överbliven kesellaröra ovanpå strömmingen. Strö på ströbröd. Stek i 225 grader i ca 20 minuter.

Servera med pressad potatis, lättkokta grönsaker och bröd.

Laxpudding

Tid: 90 minuter

1 kg potatis

300 gram färsk lax i tunna skivor

100 gram finhackad gul lök

3 st ägg

4 dl mellanmjölk

1.5 dl dill

salt och peppar

300 gram morötter, grovt rivna

1 st äpple, grovt rivet

1 msk olivolja

2 tsk balsamvinäger

salt

1 tsk mörkt muscovadoråsocker eller vanligt råsocker

Skala och koka potatisen. Låt potatisen svalna något. Skär den i skivor. Varva potatis, lax och lök i en smord ugnsfast form. Börja och sluta med potatis. Vispa ihop ägg, mjölk, dill, salt och peppar. Häll äggstanningen över potatisen.

Grädda i 225 grader i 40 minuter.

Blanda morötter och äpple. Blanda olivolja, balsamvinäger, salt och muscovadoråsocker. Servera råkosten till laxpuddingen.

Fler enkla smaltips från Viktklubb.se