Bönor för nybörjare

3 superenkla snabb-recept

HÄLSA

Avokado och bönsallad

0.5 st finhackad chilipeppar

100 gram rödlök i ringar

2 avokado i tärningar

100 gram färsk spenat

500 gram kokta vita bönor (en burk innehåller ca 250 g)

1 msk färskpressad citronjuice ev mer

salt

4 skivor grovt lantbröd

Blanda chilifrukt, rödlök, avokado, spenat och väl sköljda vita bönor. Smaka av med citron och salt. Man kan förstås koka bönorna själv, ta 2 1/2 dl torkade vita bönor, låt dem ligga i blöt och koka sedan i nytt vatten med lagerblad och vitlök. Salta mot slutet.

Servera salladen med grovt bröd.

Enchiladas med köttfärs och bönor

12 st tortillas

250 gram nötfärs 10 % fett

400 gram krossade tomater

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 klyfta vitlök

3 tsk sambal oelek

2 msk hackad färsk koriander (kan ersättas med persilja)

2 dl kokta svartögda bönor

70 gram riven ost 10% (ca 2dl riven)

1 dl gräddfil

Fräs köttfärsen. Tillsätt tomaterna, salt, peppar, en hackad vitlöksklyfta samt sambal oelek. Låt röran koka fem minuter.

Tillsätt bönor och koriander och låt allt bli varmt. Lägg ett par skedar av röran på varje tortilla, strö på lite ost och ringla över gräddfil. Rulla ihop och servera med lite sallad.

Korv- och böngryta

200 gram falukorv (11 % fett)

100 gram gul lök

1 klyfta vitlök

1 msk margarin

2 tsk curry

250 gram kidneybönor

2 dl majs

4 dl krossade tomater

1 dl matlagningsyoghurt

0.5 st buljongtärning

2 msk tomatpuré

salt och peppar

2 dl ris

Skär korven i tärningar. Hacka all lök. Fräs korv och lök i margarinet. Strö över curry. Tillsätt sköljda bönor, avrunnen majs, tomatkross, yoghurt, buljong och tomatpuré. Låt koka i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris.

Fler enkla smaltips från Viktklubb.se