Julmat à la Viktklubb

HÄLSA

Julen är fylld av traditioner. Men varför inte varva julmaten med nya smaskigheter? Viktklubbs receptmakare Kristina Eriksson har tagit fram nya favoriter.

Julbordet behöver inte bara innehålla gamla godingar som köttbullar, prinskorv och inlagd sill. Våga bryt av med nya, smala och festliga matkreationer.

Att ta in något nytt på julbordet kan faktiskt leda till att du och hela familjen får en ny favorit – och en ny tradition!

Sill i nubbeglas

Foto: Kristin Lidell

Tillagningstid 10 minuter

1 portion = 72 kcal

Ingredienser

Antal portioner: 8

50 gram matjessill i små bitar

2 st apelsiner i hinnfria klyftor

50 gram hackad rödlök

16 st halverade svarta oliver

1 msk olivolja

2 msk söt sherry

salt

1 krm socker

10 gram ruccola

Instruktioner

Blanda matjessill, apelsinklyftor, rödlök och svarta oliver i en skål. Blanda olivolja, sherry, salt och socker i ett glas. Häll blandningen över det finhackade. Fördela i 8 nubbeglas.

Citronsill

Foto: Kristin Lidell

Tillagningstid 5 minuter

1 portion = 120 kcal

Ingredienser

Antal portioner: 8

250 gram matjessill konserv (en burk innehåller cirka 125 g)

2 dl minifraiche

1 msk finrivet citronskal

salt och peppar

Instruktioner

Låt sillen rinna av. Om den är hel skär den i bitar. Blanda minifraiche, citronskal, salt och peppar i en skål. Rör ner sillen. Klar att äta!

Grönkål- och fetaostpaj

Foto: Kristin Lidell

Tillagningstid 60 minuter

1 portion = 244 kcal

Ingredienser

Antal portioner: 8

500 gram grönkål fryst

1 tsk örtsalt

muskot

salt

250 gram filodeg

1 msk flytande margarin

300 gram fetaost fett 16 %

2 st ägg

1.5 dl mellanmjölk 1,5 % fett

50 gram grillad paprika (finns att köpa)

Instruktioner

Pajen räcker till 8 på ett buffébord eller till 4 som lunch. Tina grönkålen i en kastrull, allt vatten ska koka bort (det kan ta 15-20 minuter). Smaka av med örtsalt, pyttelite muskot och vanligt salt. Tina filodegen. Skär ev bort överflödig deg. Lägg en skiva filodeg i en smord ugnfast form (gärna oval). Pensla kanterna med margarin och lägg på en skiva till. Fortsätt så med all filodeg. Ev får man vika in kanterna något. Bred ut grönkålen i botten på filodegen. Mixa fetaost, ägg och mellanmjölk till en slät smet. Smaka av med salt och peppar. Häll fetaostäggstanningen ovanpå grönkålen. Grädda i ca 30 minuter i 225 grader. Ev får man täcka filodegen med aluminiumfolie så att den inte får för mycket färg. Garnera med grillad paprika.

Jansson med lax

Foto: Kristin Lidell

Tillagningstid 60 minuter

1 portion = 242 kcal

Ingredienser

Antal portioner: 8

1 kg potatis i skivor

300 gram palsternacka i skivor

3 dl mellanmjölk 1,5 % fett

200 gram philadelphia original

1 tsk salt ev mer

1 dl finhackad dill

100 gram rökt lax i skivor

3 msk ströbröd ev glutenfritt

Instruktioner

Gratängen räcker till 8 på ett buffébord eller till 4 som lunch. Lägg potatis, palsternacka, mellanmjölk, philadelphiaost och salt i en gryta. Låt koka tills rotfrukterna är lite mjuka, det tar ca 20 minuter. Rör då och då. Rör ner dillen. Bred ut hälften av grytans innehåll i en smord ugnsfast form. Lägg på laxskivorna och täck med resten av potatisen och palsternackorna. Grädda gratängen i ca 25-30 minuter i 225 grader. Strö på ströbröd när det återstår 10 minuter.

Marängtårta med jordgubb- och limesmak

Foto: Kristin Lidell

Ingredienser

Antal portioner: 8

2 st marängbotten

2 burk kesella jordgubblime

1 dl vaniljvisp (12%)

2 st skalad och skivad kiwi

100 gram tärnad mango, gärna tinad fryst

100 gram hallon, gärna tinade frysta

Instruktioner

Klä en tårtform med gladpack (så att gladpacken går upp över kanterna). Lägg en marängbotten i tårtformen. Bred ut innehållet i en burk kesella ovanpå. Lägg på den andra marängbottnen och avsluta med en burk kesella. Ställ tårtan i frysen, gärna över natten. Ta ut tårtan från frysen och lyft upp den med hjälp av gladpacken. Ta bort gladpacken. Lägg tårtan på ett fat. Vispa vaniljvisp så att det är som grädde. Bred på vaniljvispen och garnera med frukten. Njut!

Länkarna som räddar julen

Experternas bästa tips: Så njuter du, utan att sabba vikten