Om du bara MÅSTE...

HÄLSA

Om du bara MÅSTE...

5 söta och smala desserter från Viktklubb.se

Blodgrape – och marängpaj MEDLEMSFAVORIT!

1 portion = 219 kcal

Antal portioner: 10

Tillagningstid: 60 minuter

Pajskal:

100 gram margarin, ev mjölkfritt

2.5 dl vetemjöl

2 msk vatten

Fyllning:

1 dl socker

3 dl vatten

4 msk majsstärkelse

1 dl saft från blodgrapefrukt

3 st äggula

1 msk margarin, ev mjölkfritt

Topping:

3 st äggvita

0.5 dl socker

Gör så här:

Kör margarin och mjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör i ytterligare någon sekund. Tryck ut degen i en smord pajform. Ställ pajskalet kallt i 30 minuter.

Lägg socker, vatten, majsstärkelse och pressad blodgrape i en kastrull. Sjud alltsammans tills det blir tjockt. Skilj på äggulor och äggvitor. Dra av och tillsätt en gula i taget. Vispa. Låt fyllningen sjuda under omrörning tills du ser en bubbla. Dra av från värmen och låt fyllningen kallna. Grädda pajskalet i 10-15 minuter i 225 grader, det ska få färg. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Bred ut först fyllningen i pajskalet och därefter marängsmeten. Grädda tills marängsmeten fått färg, det tar 2-3 minuter.

Fruktspett med vit choklad

1 portion = 142 kcal

Antal portioner: 4

Tillagningstid: 15 minuter

0.5 st kiwifrukter

0.25 st banan

0.25 st nektarin

12.5 gram vit blockchoklad

2.5 gram mandelspån alltså, ca 2 msk

Blötlagda trägrillspett

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Skala och skär frukterna i lämpliga bitar.

3. Fördela bitarna på spetten.

4. Strö chokladen och mandelspånen över och grilla snabbt i ugnen tills chokladen smälter och mandeln får lite färg, ca 10 minuter. Servera genast.

Varm choklad med apelsin och kanel

1 portion = 143 kcal

Antal portioner: 4

Tillagningstid: 10 minuter

4 dl Kelda Lagalätt (5%-ig grädde)

1 msk apelsinskal (1 strimla)

40 gram mörk choklad 70% kakao

1 tsk snabbkaffe

1 tsk kanel

Gör så här:

1. Hetta upp Laga lätt i en kastrull med apelsinskalet.

2. Låt chokladen smälta däri.

3. Smaksätt med snabbkaffe och kanel.

4. Vispa chokladen ordentligt och servera i fyra små espressokoppar eller glas.

Hallon- och blåbärskrisp med kardemumma

1 portion = 283 kcal

Antal portioner: 4

Tillagningstid: 30 minuter

250 gram frysta blåbär

250 gram frysta hallon

3 msk fruktsocker

3 msk potatismjöl

Krisp:

0.5 dl vetemjöl

0.5 dl fiberhavregryn

2 msk solrosfrön

0.5 tsk malen kardemumma

0.5 tsk salt

3 msk fruktsocker

3 msk flytande margarin, ev mjölkfritt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Blanda bären med fruktsockret och potatismjölet och lägg det i en pajform.

3. Blanda mjöl, havregryn, solrosfrön, kardemumma, salt och fruktsocker med det flytande margarinet till en smulig massa.

4. Fördela massan över bären och grädda ca 20 minuter tills pajen fått fin färg. Lätt vaniljglass är gott till.

Björnbärsglass

1 portion = 156 kcal

Antal portioner: 4

Tillagningstid: 10 minuter (+ några timmar i frysen)

225 gram frysta björnbär

2 bägare delikatessyoghurt med vaniljsmak

2 msk honung

Gör så här:

Spara några bär till garnering. Kör resten av bären i en matberedare. Tillsätt yoghurt och honung och fortsätt mixa smeten slät.

Häll i en skål och ställ i frysen i några timmar. Skeda upp glassen och garnera med björnbären.

Fler enkla smaltips från Viktklubb.se