5 smala och LYXIGA desserter

HÄLSA

5 smala och LYXIGA desserter

Njut med gott samvete i helgen.

Indisk yoghurtdessert med jordnötsrasp

4 portioner

4 dl Turkisk Yoghurt

0.5 pkt saffran

3 msk florsocker

jordnötsrasp:

2 msk grovhackade salta jordnötter

0.5 dl socker

Turkisk yoghurt säljs i hinkar, numera i vanliga livsmedelsaffärer. Det är lent och gott.

Blanda turkisk yoghurt, saffran och florsocker. Var försiktig med saffransmängden - jag tycker rätten är godast med bara lite saffran. Ställ yoghurten kallt tills du ska äta.

Gör under tiden jordnötsraspet. Börja med att hacka jordnötterna. Smält sockret i en stekpanna, använd en trägaffel. Smält på medelvärme. Först smälter sockret sedan blir det små klumpar och så smälter det igen. Det är viktigt att du rör hela tiden. Dra av stekpannan från värmen när nästan alla klumpar har smält. Tillsätt jordnötterna. Tänk på att jordnötsraspet är mycket hett! Bred ut jordnötsraspet på ett bakplåtspapper och låt det kallna.

Fördela yoghurten i 4 glas. Strö på jordnötsraspet (ev måste du bryta det i små bitar).

Dinkelvåfflor med vitvinsmarinerade jordgubbar

4 portioner

1.5 dl dinkel, siktat

0.5 dl grovt dinkelmjöl

2 dl mellanmjölk

1 st ägg

2 msk margarin, gärna flytande

0.5 dl mineralvatten

marinerade jordgubbar:

200 gram jordgubbar

1.5 msk ljus sirap

1 msk matlagningsvin vitt

1 dl Turkisk Yoghurt (tex Lindahls)

Blanda siktat dinkelmjöl, grovt dinkel, mellanmjölk, ägg och salt till en smet. Tillsätt margarin och allra sist mineralvatten. Stek våfflorna i ett våffeljärn (gärna med behandlad yta).

Om du använder färska jordgubbar - dela dem i halvor. Blanda sirap och matlagningsvin i en skål. Rör ner blandningen i jordgubbarna.

Servera våfflorna med jordgubbar och en klick yoghurt.

Bakade nektariner med lönnsirap och pistaschnötter

4 portioner

2 st nektariner

20 gram pistaschnötter alltså, ca 2 msk

4 msk cornflakes

1 msk lönnsirap

1 msk smör

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Dela nektarinerna och tag ur kärnorna.

3. Lägg dem med den skurna sidan upp på en bakpappersklädd plåt.

4. Blanda pistaschnötter, corn flakes och lönnsirap med smöret och fördela över varje nektarinhalva.

5. Baka ca 10–12 minuter tills fyllningen fått fin färg. Om det bränns kan du lägga över lite aluminiumfolie.

Grillad ananas med limesirap

4 portioner

4 port ananas alltså en hel ananas

1 dl socker

1 dl vatten

75 gram lime alltså 1 lime, rivet skal och saft

0.5 l glass

Förbered en fin grillglöd.

Koka ihop socker och vatten till en simmig konsistens.

Tillsätt skal och saft från limen och tag av från värmen och låt det svalna.

Sila bort skalen.

Skär ananasen i klyftor på längden. Låt skalet och blasten vara kvar.

Grilla ananasen cirka fem minuter på varje sida.

Lägg upp på fat och ringla limesirap över.

Servera genast med glass.

Mango- och hallonsoppa med kardemummagrissini

4 portioner

100 gram mango

150 gram hallon

5 dl drickfärdig apelsinjuice pastöriserad

1 st vaniljstång

2 dl socker (till sockerlag)

3 dl vatten (till sockerlag)

25 gram flytande margarin 80 % fett

1.5 dl vatten (till grissini)

0.5 paket jäst

1 tsk salt

1 dl socker (till grissini)

1 tsk kardemumma

5.5 dl vetemjöl

1. Smula ned jästen i en bunke.

2. Värm vatten och det flytande margarinet till 37º. Häll det över jästen och rör ut den.

3. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Blanda med mjöl till det får bra konsistens, dvs fastnar inte på fingrarna. Låt jäsa i ca 1 tim.

4. Till soppan: Värm vattnet i en kastrull med sockret tills sockret är helt upplöst. Ställ åt sidan.

5. Sätt på ugnen på 200ºC, Baka ut grissinidegen till stänger, ca 1 cm tjocka. Lägg dem på en bakpapper klädd plåt.

6. Baka i 200ºC, 10 min och därpå i 150º, 45 min, tills de blivit torra.

7. Skala mangon och skär loss köttet från kärnan.

8. Mixa mangon med hallon och tillsätt apelsinjuice och sockerlag.

9. Skrapa ur fröna från vaniljstången och tillsätt dem i soppan.

10. Ställ soppan kallt innan servering.

11. Servera i glas med några kardemummagrissini till.

Fler enkla smaltips från Viktklubb.se