Så ska Anna Book komma i form!

Nu ska 12 kilo väck

1 av 4 | Foto: Emma Mattsson
Anna Book har 12 kilo kvar innan hon är färdig med sin viktresa. Nu tar hon hjälp av Viktklubb.se – följ henne här!
HÄLSA

Anna Book ska med hjälp av Viktklubb.se och Svenska hälsocampen trimma sig i form. Under 8 veckor kan du läsa hur det går för henne på hennes blogg. Vi bjuder på tre recept ur hennes veckomeny + några träningstips av Martin Lidberg.

Gräddig fisksoppa

Tillagningstid: 15 minuter

Antal portioner: 4 (1 portion = 520 kcal)

Du behöver:

300 gram purjolök, fint skuren

3 klyftor vitlök, pressade

250 gram fänkål, i tärningar

70 gram blekselleri, mycket finhackad

2 msk olivolja

1 dl torrt vitt vin

4 dl vatten

3 dl kaffegrädde

3 fiskbuljongtärningar

400 gram rödspätta

200 gram skalade räkor

Chilipulver

4 grova baguetter, ev glutenfritt bröd

Gör så här: Fräs lök, fänkål och blekselleri i olivolja i en gryta. Slå på vin, vatten och kaffegrädde. Tillsätt buljongtärningarna. Låt soppan koka i 5–10 minuter. Rulla ihop rödspättorna och fäst fisken med tandpetare. Tillsätt fisken till soppan och låt den sjuda med i 5 minuter. Toppa med skalade räkor och en persiljekvist. Strö på lite chilipulver. Servera den heta soppan med baguette.

Portvinskyckling i lergryta

Tillagningstid: 45 minuter

Antal portioner: 4 (1 portion = 524 kcal)

Du behöver:

600 gram kycklinglår

2 msk margarin

200 gram gula smålökar

1 msk vetemjöl

1 dl rött portvin

2 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

1 tsk timjan

2 msk lättcrème fraiche

10 katrinplommon

800 gram potatis

100 gram blandad sallad

200 gram tomat

150 gram gurka

50 gram finhackad röd lök

Gör så här: Stek kycklingbitarna i margarin i en stekgryta, några åt gången. Lägg i de skalade lökarna och låt de steka med i några minuter. Strö över mjöl och rör. Tillsätt portvin, vatten, hönsbuljongtärning och timjan. Låt grytan koka i 30 minuter. Tillsätt creme fraiche och katrinplommon som får koka med i några minuter. Servera med potatis och sallad gjord på sallad, tomat, gurka och rödlök.

Kotlettrad med persiljetäcke och grönsakssås

Tillagningstid: 120 minuter

Antal portioner: 4 (1 portion = 471 kcal)

Du behöver:

400 gram benfri kotlettrad

1 skiva formbröd

1 dl finhackad bladpersilja

2 klyftor vitlök, pressade

2 msk smält smör

Italiensk salladskrydda

300 gram purjolök, skivad

100 gram gul lök, i klyftor

200 gram morötter, i skivor

2 dl grönsaksbuljong

2 dl minifraiche

Dragon

Salt och peppar

1 kg potatis, i halvor

250 gram cocktailtomater

Gör så här: Lägg kotlettraden i en smord ugnsfast form. Stick in en kött-termometer. Se till så att hela röret är inne och att spetsen hamnar i mitten. Stek i 175 grader tills termometern visar 85 grader.

Smula brödet i en bunke. Tillsätt persilja, vitlök, smör och salladskrydda. Bred smulorna ovanpå kotlettraden när termometern har kommit upp i 70 grader. Höj ugnsvärmen till 225 grader och sätt in köttet tillsammans med potatishalvorna.

Ta ut köttet och svep in det i folie. Låt det vila i 10 minuter. Skär köttet i tunna skivor. Låt potatisen stå kvar i ugnen i ytterligare 15 minuter.

Grönsakssås: Lägg grönsakerna i buljongen och låt dem koka tills de är mjuka, cirka 15 minuter. Ta upp grönsakerna ur buljongen. Kör dem i en mixer. Tillsätt crème fraiche, dragon, salt och peppar. Häll tillbaka såsen i kastrullen och låt den bli varm. Späd eventuellt med buljongen. Servera köttet tillsammans med potatis, sås och tomater.

Recept: Kristina Eriksson

Följ Anna Book i hennes blogg!

Missa inte Anna Books blogg – du hittar den på http://blogg.aftonbladet.se/annabook