Äntligen fredag!

Bästa maten till myset

HÄLSA

Smal pizza, taco-macka och bakad potatis. Fredagsmat ska vara snabb, enkel och lätt att äta framför tv:n.

Viktklubbs Kristina Eriksson bjuder på fem recept.

Varm köttfärsmacka med tacosmak

Antal portioner: 4

Foto: Kristin Lidell

4 skivor nyckelhålsmärkt bröd

0.5 st finhackad gul lök

1 klyfta vitlök

200 gram nötfärs

1 msk margarin, gärna flytande

salt och peppar

0.75 dl mild salsa

12 st halverade gröna oliver

50 gram riven ost

Lägg brödskivorna på en plåt. Stek lök, pressad vitlök och nötfärs i margarin i en stekpanna. Finfördela köttfärsen med en gaffel. Salta och peppra. Tillsätt salsa och oliver. Låt såsen småputtra i 2-3 minuter. Lägg köttfärssåsen på brödskivorna. Strö på ost. Gratinera mackorna i 250 grader i ca 5 minuter, de är färdiga när osten fått färg.

Tortillapizza med kycklingfilé och kantareller

Antal portioner: 4

Foto: Kristin Lidell

4 st tortillasbröd av mellanstorlek

2 dl tomatsås

200 gram kycklingfilé i bitar

1 msk margarin

200 gram kantareller delade i bitar

100 gram finhackad rödlök

2 klyftor vitlök

muskot

1 tsk timjan

100 gram cocktailtomater i halvor

150 gram ost

Lägg tortillasbröden på 2 plåtar. Bred på tomatsås. Stek kycklingfilén i hälften av margarinet. Salta och peppra. Kycklingköttet behöver inte vara riktigt genomstekt. Lägg köttet åt sidan. Stek kantareller, lök och pressad vitlök i resten av margarinet. Smaka av med lite muskot (var försiktig med mängden), timjan, salt och peppar. Lägg allt det stekta och tomater ovanpå pizzan. Strö på ost. Stek pizzorna ca 6-8 minuter i 225 grader.

Wokad fruktsallad

Antal portioner: 4

Foto: Kristin Lidell

1 st mango i tärningar

8 st plommon i kvartar

100 gram halverade vindruvor

1 msk margarin

2 msk socker

2 tsk finriven färsk ingefära

4 tsk kokosflingor torkade

Stek frukten i margarin. Tillsätt sockret som bara ska smälta. Smaka av med finriven ingefära. Avsluta med att strö på kokos.

Bakad potatis med salami och fetaost

Antal portioner: 4

Foto: Kristin Lidell

400 gram potatis

50 gram tärnad italiensk salami

1 st paprika i små bitar

8 st gröna oliver i ringar

50 gram fetaost

8 kvist timjan färsk

Skrubba och halvera potatisen. Lägg potatisen med snittytan upp i en ugnsfast form. Baka potatisen i 30 minuter i 225 grader. Gör under tiden i ordning fyllningen. Lägg salami, paprika, oliver och smulad fetaost ovanpå potatisen. Stek potatisen i ugnen i ytterligare 10-15 minuter. Garnera med färsk timjan.

Pannkakor med smarrig blåbärskesella

A ntal portioner: 4

Foto: Kristin Lidell

0.8 dl vetemjöl

1.6 dl mellanmjölk

0.8 st ägg

salt

0.8 msk margarin

200 gram kesella

0.6 dl florsocker

3.2 dl blåbär

Vispa ihop vetemjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt. Vispa lite till. Stek pannkakor av smeten (ta 1/2 dl smet per pannkaka). Lägg pannkakorna på en tallrik. Blanda kesella och florsocker i en bunke. Rör ner blåbären. Lägg en klick av blåbärskesellan på pannkakan och vik ihop. Gör likadant med resten av pannkakorna och blåbärskesellan.